El dia clau per als pressupostos ha arribat i el bloqueig es manté. La darrera oferta del Govern, que inclou una moratòria dels macroprojectes que consumeixen més de 100 litres per persona mentre hi hagi sequera —tot i que no hi entraria el Hard Rock—, és insuficient per als comuns. Des del grup de Jéssica Albiach consideren que aquest oferiment no soluciona el principal escull que impedeix una entesa, que és que s'aturi el projecte del centre recreatiu a Vila-seca. D'aquesta manera, els comptes corren el risc de caure aquesta tarda, quan es produirà la votació de les esmenes a la totalitat, presentades per tots els grups de l'oposició —a excepció del PSC—.
Fonts dels comuns indiquen que el Govern es mostrava disposat a acceptar canvis a la llei d'acompanyament dels pressupostos per revertir els beneficis fiscals al Hard Rock i a poder adherir-se a la llei específica que els d'Albiach van registrar fa una setmana amb aquest objectiu. Tot i això, assenyalen que l'executiu els ha transmès que el PSC no ho accepta i que, d'aquesta manera, tampoc podrien fer aquesta modificació davant el risc que trontollés la majoria parlamentària per mantenir la tramitació dels pressupostos.
En una piulada a X, el portaveu dels comuns, David Cid, apuntava que aquesta moratòria plantejada pel Govern "no és una moratòria" i que "no és res que incomodi el PSC, la Caixa o els inversors". "En política, no tot és el relat i la comunicació: són coses tangibles. Es vol o no es vol fer el Hard Rock, aquesta és la pregunta", posant en relleu l'aspecte que obstaculitza l'entesa amb l'executiu.
Les tres reunions que van fracassar
Aquest nou rebuig es produeix l'endemà que se celebressin fins a tres reunions per negociar els pressupostos amb els comuns. Cap d'elles no va servir perquè hi hagués avenços. Les dues primeres les van formar els equips negociadors habituals d'ambdues parts; per part dels comunsm, hi van assistir els diputats Joan Carles Gallego, Susanna Segovia i Enric Bárcena, a més del coordinador del grup parlamentari, Ximo Balaguer. Del Govern hi havia Núria Cuenca (secretària general de Presidència), Josep Maria Aguirre (secretari general d'Economia i Hisenda) i Marc Ramentol (director general de Coordinació Interdepartamental). A la segona trobada, s'hi va afegir David Cid. La tercera, d'uns 45 minuts, ja va ser entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, al Palau de la Generalitat.
En un document lliurat als comuns el dimarts, l'executiu incloïa 53 milions d'euros per tal que l'Agència d'Habitatge de Catalunya incorpori 550 nous habitatges per a les meses d'emergència durant el 2024; 8 milions per incrementar en 150 nous habitatges el parc públic destinat a víctimes de violència masclista o un increment del 72% dels ajuts al lloguer per a joves. L'altra mesura era una "regulació urgent del lloguer de temporada per evitar el frau en l'aplicació de la limitació de les rendes del lloguer a les zones tensionades", així com la creació d'un Registre de Grans Tenidors d'Habitatge.
Quines conseqüències tindrà si els pressupostos decauen?
Quan queden escasses hores per a la votació de les esmenes a la totalitat, el Govern disposa de 66 vots favorables per als comptes, però li mancarien dos vots per arribar a la majoria absoluta. Així doncs, l'escenari que pren més força és que els comptes decaiguin aquest migdia o a primera hora de la tarda, en funció de les intervencions que hi hagi al llarg del ple, que ha arrencat a les nou del matí. Des de Palau, no es descarta cap escenari si no aconsegueixen tirar endavant aquest projecte, com pot ser el fet que Esquerra Republicana voti en contra dels pressupostos de l'Estat o fins i tot un avançament electoral.