Després de perdre l'alcaldia de Barcelona ara fa un any i de passar de 8 a 6 diputats al Parlament, els Comuns també passaran per un procés de renovació de la direcció que culminarà en una assemblea nacional el 16 i 17 de novembre d'aquestes 2024, dues setmanes abans que ERC celebri el seu congrés. En aquest sentit, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha explicat que la formació necessita "ampliar lideratges i incorporar punts de vista" per fer front a una nova etapa després d'una mala ratxa electoral. Preguntat directament sobre la continuïtat de les tres coordinadores de l'espai polític, Ada Colau (exalcaldessa de Barcelona i ara regidora a l'ajuntament), Jéssica Albiach (líder al Parlament) i Candela López (exalcaldessa de Castelldefels i actualment diputada al Congrés), Mena ha resolt que també elles hauran de fer una "reflexió personal i política" sobre el seu paper dins el partit. La decisió d'avançar l'assemblea nacional, s'havia de celebrar el 2025, es va prendre aquest cap de setmana en un consell nacional i així encarar ja la renovació del partit, que segons el portaveu s'ha d'"actualitzar i redefinir".

Aquestes declaracions de Mensa tenen lloc en plenes negociacions per a la investidura. Demà dimarts, Jéssica Albiach donarà el tret de sortida a la ronda de contactes del nou president del Parlament, Josep Rull, de la qual n'ha de sortir un candidat a la investidura. En aquest sentit, el portaveu ha estat preguntat pel finançament singular que reclama ERC com a condició necessària, però no suficient, per investir Illa que també espera comptar amb el suport dels Comuns. Aquest dilluns, però, Mena l'ha instat a moure's i l'ha advertit que "ni té majoria absoluta ni tindrà un xec en blanc". Sobre aquesta proposta, a la qual Sánchez va obrir la porta durant el cap de setmana i que avui des del PSOE han matisat, el portaveu ha assegurat que el seu partit sempre ha defensat un canvi de model de finançament perquè l'actual, segons creu, "conté desajustos".

Consensuar el model de finançament

El model singular, però, considera que s'hauria de consensuar entre totes les forces catalanistes perquè no sigui "només d'un partit". Ja amb el Parlament dissolt, Natàlia Mas, consellera d'Economia en funcions, va presentar la seva proposta de finançament singular que després  el president Pere Aragonès va col·locar com un dels eixos de campanya. Marta Rovira l'ha fixat com a condició "de mínims" per a negociar i avui els republicans han puntualitzat que la proposta de Sánchez no s'ajusta a les seves peticions ja que és imprescindible que sigui fora del règim comú.  Mena també s'ha referit a les crítiques del líder de Junts, Carles Puigdemont, que ha assegurat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fa "xantatge" amb el finançament singular per aconseguir que Illa sigui investit. "El finançament de Catalunya és prou important com perquè ningú en faci tuits, sinó que cal fer política", li ha retret.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!