L'executiva de Catalunya en Comú es mostra decebuda i entristida amb la decisió de Podemos de trencar amb el grup parlamentari de Sumar al Congrés, tal com van anunciar aquest dimarts, i demana als diputats electes que tornin la seva acta en un exercici de "coherència" per tal de "respectar la decisió de les urnes". Segons els comuns, l'aliança de les forces progressistes era més necessària que mai davant el creixement de les forces d'extrema dreta, que suposen "un risc i una amenaça ben vigents". Els comuns també apel·len a la lluita contra la desigualtat, l'accés a un habitatge digne o l'emergència climàtica per lamentar la decisió de Podemos.
Dels cinc diputats de Podemos que han abandonat Sumar i han passat al Grup Mixt, Lilith Verstrynge, secretària d'organització de Podemos, es va presentar a les llistes de la coalició per Barcelona. "Creiem fermament que no és el moment de posar els interessos de partit o les sigles per sobre dels interessos de la ciutadania", han expressat. També han recordat que "l'avanç de les forces d'extrema dreta" a Catalunya i Espanya s'ha pogut retenir per "les aliances construïdes". La portaveu de Podemos Catalunya, Conchi Abellán, ha defensat que Verstrynge "no deixarà" l'acta perquè "és l'única diputada que representa l'espai de Podemos a Catalunya".
Des de l'executiva de Catalunya en Comú també retreuen als fins ara socis que amb la seva decisió incompleixen l'acord per presentar-se plegats a les eleccions del 23 de juliol i que "ha fet possible un nou govern d'esquerres i una majoria plurinacional al Congrés". Davant això, els comuns es refermen en el seu compromís amb Sumar i la mobilització social. "Continuarem treballant cada dia sense descans per posar per sobre de tot els interessos, els problemes i les esperances de milers de persones. Ho farem amb tota aquella gent, vingui d'on vingui, que com nosaltres continua creient que fer possibles les esperances de molts i moltes catalanes només serà viable des d'aquest treball conjunt", recita el comunicat del partit.
Després del trencament de Podemos amb Sumar, una de les principals incògnites que s'ha obert és el suport de la formació de Ione Belarra al nou executiu al llarg de la recentment estrenada legislatura. Aquest dimecres, però, sembla que aquests dubtes han quedat esvaïts, ja que des de l'ala socialista del govern espanyol asseguren que aquesta situació no farà perillar l'"estabilitat" de la legislatura. La secretària general de Podemos, Ione Belarra, va tenir una conversa aquest dimarts amb el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i li va transmetre que no boicotejarà l'actuació de l'executiu, i que donarà estabilitat a la nova legislatura liderada pels socialistes, segons fonts de la Moncloa.