Els comuns entenen l’1-O com una “mobilització” però no com el referèndum que Catalunya mereix. És per això que el nou partit liderat per Ada Colau i Xavier Domènech ha decidit aquest dissabte que, per ara, no faran una crida a la participació. La coordinadora nacional de Catalunya en Comú, el màxim òrgan de la formació entre congressos, s’ha reunit aquest dissabte a Terrassa, on ha definit el posicionament davant del referèndum previst per a l’1 d’octubre. Ha guanyat la postura defensada per la direcció.
Del debat que s’ha produït avui, que no és definitiu, s’esperava si hi hauria o no una crida a la participació. Això no ha passat, perquè entenen que l’1-O no ajuda a resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat. “Un referèndum és un espai de resolució de conflictes”, ha insistit Xavier Domènech, que ha dit que el plebiscit previst és una “proposta d’afirmació de sobirania” i una “mobilització” enfront la negativa del PP, a la qual donen suport. Però en cap cas, creuen, es tracta del referèndum que “mereixen els catalans”.
No obstant això, la posició adoptada és susceptible de ser revisada en un futur, en funció de com es desenvolupin els esdeveniments. "S'han de resoldre una multitud d'elements. El país té tants interrogants com els que nosaltres tenim ara", ha dit Domènech, que ha afegit: "La posició que hem adoptat avui és una posició que serà debatuda territorialment i entre les formacions. El debat continua."
Debat "ric i plural"
En total, s’han debatut tres documents. El que ha guanyat, defensat per la direcció de Catalunya en Comú, ha obtingut 85 vots. És el camí del mig: entén que el referèndum de l’1-O no és el referèndum que Catalunya necessita, però el veu com una mobilització. En segon lloc ha quedat la proposta del sector més sobiranista, amb 29 vots, que defensava que, malgrat que no és el referèndum necessari, calia implicar-s'hi i fer una crida a la participació. La darrera proposta, més propera a ICV, ha estat retirada i no s'ha sotmès a votació. Apostava per no reconèixer l'1-O perquè forma part del full de ruta de Junts pel Sí i la CUP.
"Hem tingut un debat extraordinàriament ric i plural", ha defensat Xavier Domènech a la sortida de la reunió de la coordinadora nacional. Segons el líder de Catalunya en Comú, és l'única formació política on es pot trobar aquesta pluralitat d'opcions, perquè la resta estàn ancorades en una de les dues opcions, el 'sí' i el 'no'. "És bo que sigui així", ha sostingut Domènech.
En el debat previ a la votació de les propostes, s'havien demanat 75 torns de paraula, que han servit per expressar els múltiples matisos que hi ha entre els comuns al voltant de la qüestió nacional. La reunió ha durat poc menys de quatre hores.
Podem sí que crida a la participació
Abans de la reunió de la coordinadora nacional de Catalunya en Comú, Podem Catalunya, que encara no s’ha integrat en el nou subjecte polític dels comuns, va voler deixar clar el seu posicionament: participaran “activament” a la convocatòria de l’1-O i demanaran la participació. Així ho va determinar el consell ciutadà del partit per unanimitat. No el consideren el referèndum efectiu que Catalunya necessita, però l’únic culpable d'això és “l’actitud irresponsable del Partit Popular”
“Les forces progressistes no podem romandre neutrals”, va defensar Albano-Dante Fachin, secretari general de Podem, aquest divendres. És per això que faran campanya per una “participació massiva” l’1 d’octubre que deixi “en evidència” el Govern espanyol. “Si hi participen milions de persones, sigui quin sigui el resultat, ningú ja no podrà girar l’esquena”, afegia Fachin.
Aquest posicionament, però, va ser desautoritzat poques hores després per Pablo Iglesias, secretari general de Podemos, que va dir que, si ell fos català, no aniria a votar l’1 d’octubre, i que se sentia més proper al posicionament expressat per Ada Colau. "L'1 d'octubre pot ser una mobilització legítima, però això no és un exercici del dret a decidir mitjançant un referèndum amb garanties i eficàcia jurídica", va dir Iglesias.