Els Comuns celebren aquest cap de setmana la seva IV Assemblea Nacional, una trobada de la militància que porta per lema Construïm futur en comú i que se celebra aquest dissabte i diumenge al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Hi ha un total de 1.167 militants inscrits, dels 4.000 militants que té la formació, per aquesta assemblea que marca el tancament d’una etapa política liderada per l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la coordinadora nacional, Jéssica Albiach, que deixarà el càrrec, però seguirà liderant el grup parlamentari en el Parlament. Els Comuns renovaran els seus lideratges, amb la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i diputada en el Congrés, Candela López i la regidora de Barcelona, Gemma Tarafa, com a les noves coordinadores nacionals dels Comuns. Tarafa i López, que repeteix en el càrrec per al qual va ser escollida el novembre del 2019 i que va revalidar el 2021 juntament amb Colau, encapçalen l’única candidatura que s’ha presentat i en aquesta assemblea haurà de ser ratificada per la militància. Després de quedar constituïda la taula que coordina l'Assemblea Nacional, des d'aquesta s'ha demanat als assistents fer un minut de silenci per les víctimes de la DANA, no sense abans criticar "la mala gestió" i "la incompetència" del govern valencià del PP. 

Nous portaveus, Vidal i Pisarello

Un altre dels canvis que s’ha de ratificar en l’assemblea és la dels portaveus del partit, funcions que seran ocupades per Aina Vidal i Gerardo Pisarello, que són els actuals portaveus dels Comuns en el Congrés. L’actual portaveu del partit i regidor de Sabadell, Joan Mena, es convertirà en secretari de Coordinació, que és un nou càrrec que tindrà la missió de cohesionar les diferents àrees del partit.

Una direcció el 45% renovada

Pel que fa a la direcció del partit, estarà formada per l’eurodiputat Jaume Asens, la líder dels Comuns a l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz; el portaveu en el Parlament, David Cid, el secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí, el responsable de Programa; el diputat en el Congrés Eloi Badia, així com els tres alcaldes que té el partit: Lluís Mijoler (el Prat de Llobregat), José Montero (Montornès del Vallès) i Isabel Garcia Ripoll (Santa Perpètua de Mogoda). La nova executiva nacional de Comuns està integrada per 47 persones, 20 de les quals s'incorporen per primera vegada, per la qual cosa hi ha un 43 % de renovació pel que fa a l'anterior.

López deixa el Congrés

Candela López, per la seva part, ha anunciat que deixarà el seu escó en el Congrés per centrar-se en la coordinació dels Comuns. “Aviat deixaré l'acta de diputada per dedicar-me a fons a la feina de coordinació del nostre espai polític", ha afirmat López, en la presentació de l'informe de gestió dels darrers tres anys al capdavant del partit, acompanyada de les també fins ara coordinadores de la formació: l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau i la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach. Quan López formalitzi la renúncia al seu escó a la cambra baixa, la següent persona a la llista electoral de les eleccions del 23 de juliol de 2023 és l'activista antiracista Viviane Ogou.

Colau insta a “tornar a enamorar"

Segons l'ordre del dia de l'Assemblea, durant aquest matí les tres coordinadores nacionals sortints -Ada Colau, Jéssica Albiach i Candela López- han exposat el seu informe de gestió. Colau s’ha acomiadat del seu càrrec de coordinadora de Catalunya amb una intervenció en la qual ha instat al partit a “reconnectar” amb la ciutadania i ha fixat com a missió de la nova direcció "tornar a enamorar" la població. "Aquells que no volen renunciar als seus privilegis són els que ens volen impotents", ha avisat Colau, iha dit textualment que la proposta dels Comuns ha de generar somnis i esperances que vencen a la impotència. Jéssica Albiach, per la seva part, ha reclamat al PSC, ERC i la CUP "obrir una nova etapa" a Catalunya "sense pactes amb la dreta ni polítiques de dretes",  i ha fet una crida al govern del PSC a què no faci polítiques de dretes i no pactin amb Junt per Catalunya.

El partit del clima i la igualtat

L'Assemblea d'aquest cap de setmana també servirà per marcar el full de ruta del partit amb vista a les eleccions municipals del 2027, amb l'objectiu d'enfortir la seva implantació territorial i la seva imatge com “el partit del clima i de la igualtat”. Des del punt de vista organitzatiu, l'espai també crearà el Consell Interterritorial, un nou òrgan que es reunirà amb la mateixa periodicitat que l'executiva i que serà consultiu, i debatran sobre l'obligatorietat o no de pagar una quota als militants –actualment es fan aportacions econòmiques voluntàries--, i també s'abordarà una reordenació dels equips per evitar la duplicitat de càrrecs, que va en contra el seu Codi Ètic.

Pel que fa a les votacions, es decidirà sobre una resolució en què exigiran mantenir i duplicar els impostos a la banca i a les energètiques i que passin de ser tributs temporals a permanents, i triplicar el tribut a les grans fortunes, que també volen que passi a ser permanent. En altres resolucions, apostaran per la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores el 2024 i impulsar la reducció a 32 hores de cara al 2030.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!