Se senten "orfes". Després del rumb que ha començat a agafar el partit, els sobiranistes de Catalunya en Comú han donat un cop sobre la taula. L’objectiu és el de “redreçar el rumb” de la formació i “recuperar els valors fundacions de l’espai”. És per aquest motiu que han constituït una nova plataforma, Sobiranistes, que plantarà cara davant dels darrers moviments interns que han portat al sector més proper a les tesis d’ICV, i més bel·ligerant amb l’independentisme, a guanyar terreny en els òrgans de direcció. A falta de poder dins l'organització, personalitats com Elisenda Alamany o Joan Josep Nuet han fet un pas endavant.

Justament contra els partits va apuntar Alamany en una roda de premsa posterior a l'acte de presentació de la iniciativa. “Hi ha actors que no han estat prou generosos”, va criticar. “I ICV ha estat un dels entrebancs”, va denunciar sense embuts. El diagnòstic que va fer és que "l'eina ha deixat de funcionar, s'ha desviat del projecte inicial".

“L’obligació d’algú que veu que l’eina ja no funciona és redreçar el rumb i dotar-nos de noves i millors eines”, va defensar la portaveu al Parlament, que va apel·lar als “grans consensos” de l’1-O i el 3-O. El diputat Joan Josep Nuet va recordar que el projecte polític va néixer de la voluntat de defensar “totes les sobiranies”, també la “sobirania com a poble per a decidir lliurement el futur de Catalunya”.

La presentació de la plataforma dimarts a Barcelona ha estat un toc d'atenció: hi són i no es donen per vençuts. Algunes de les principals cares dels comuns s'hi han deixat veure: l’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, la regidora a Barcelona Mercedes Vidal o el membre de l'executiva Marc Parés. Per contra, els coordinadors generals, entre ells l'alcaldessa Ada Colau, han rebutjat la invitació.

L'aparell ja ha respost. La mateixa nit, el partit enviava una carta a la militància en què denunciaven que el manifest s'ha elaborat "de manera poc transparent, al marge dels espais de debat i de participació de l’espai polític". I replicaven: "En cap cas es pot afirmar que s’ha deixat de reivindicar el sobiranisme".

L’actual guerra interna dels comuns no s’explica sense el procés de renovació de la direcció del partit, que va tenir lloc el juny. Però la pugna es manté i continua deixant víctimes. L’última ha estat Marc Grau, situat dins el sector sobiranista, que va ser destituït dilluns com a coordinador del grup parlamentari per “pèrdua de la confiança”. Grau també va assistir a l'acte de presentació.

La sortida de Domènech

La gota que va fer vessar el vas va ser la triple renúncia de Xavier Domènech ara fa un mes: com a coordinador general de Catalunya en Comú, com a president del grup parlamentari i com a secretari general de Podem. El conegut com a “arquitecte dels comuns” era l’element cohesionador d’un espai polític complex, sovint en guerra.

Rere la marxa de Domènech hi havia un esgotament personal, però també polític. L’antic líder dels comuns se situava justament a l’espai sobiranista, juntament amb Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet. Però l’altre sector, a l’entorn d’ICV i una part de la direcció de Barcelona en Comú, li va fer un torcebraç després dels mals resultats de les eleccions del 21-D. Domènech va haver de bregar amb la guerra fraticida.

Foto: Sergi Alcàzar

Les diferències són estratègiques: mentre que els primers creuen que cal teixir aliances amb l’independentisme, els segons defensen que cal allunyar-se’n. Encara que va vestir-se com una solució de consens, ja durant el procés de renovació de la direcció de juny va haver-hi una batalla que va acabar amb algunes víctimes, com la llavors portaveu, Elisenda Alamany, que no va acabar formant part de la candidatura.

Ara, després de marxar, l’escollida per substituir Domènech al capdavant del grup parlamentari ha estat la valenciana Jèssica Albiach, abans secretària general de Podem i dona de la màxima confiança de l’alcaldessa Ada Colau.

La nova direcció de Catalunya en Comú també s’ha decantat cap a ICV. Juntament amb Ada Colau, els coordinadors generals són l’alcaldessa de Castelldefels i militant d'ICV, Candela López, i el regidor de Vilafranca en Comú, Ramon Arnabat. El portaveu és Joan Mena, membre d’EUiA però crític amb la seva pròpia direcció. Els sobiranistes no van quedar gens satisfets. Els membres de Desbordem no van participar ni a la votació.

Arraconament

No només els sectors més propers a ICV han aconseguit més lloc a la direcció, sinó que els crítics han estat arraconats. És el cas d’Elisenda Alamany, que mai no ha amagat que és independentista, fet que l’ha convertit en la cara del sector sobiranista per a molts dins l’espai polític. Alamany també era una de les persones de màxima confiança de Domènech.

Des de la marxa de Domènech, la crisi dels comuns s’ha personificat justament en la figura d’Alamany. Els seus crítics l’acusen de “deixadesa de funcions” al Parlament i l’acusen de no assistir a les reunions de grup, segons va publicar La Vanguardia. Per la seva banda, segons l’Ara, l’entorn de la portaveu acusa ICV de “marginar-la” perquè acabi deixant el càrrec.

La destitució de Marc Grau com a coordinador del grup parlamentari és un cop per a la representant sobiranista dels comuns. Grau era la seva mà dreta, una de les seves persones de màxima confiança.

Foto: Sergi Alcàzar

Segona part de CSQP

Els problemes venen de lluny, des del naixement mateix de l'espai polític. A Catalunya en Comú s'està repetint el que ja va passar amb el seu predecessor al Parlament, Catalunya Sí Que es Pot. Les quotes de partit i les pugnes internes van marcar el dia a dia del grup parlamentari. En aquell moment, la batalla va personalitzar-se en dues persones amb visions ben contraposades, el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, i el membre d'ICV Joan Coscubiela. El trasllat de Xavier Domènech del Congrés de Diputats a la Cambra catalana buscava en part solucionar aquest problema. Ara l'element cohesionador ja no hi és.

Durant els famosos plens del 6 i 7 de setembre, es va produir una de les escenes més simptomàtiques. El grup va implosionar en ple debat sobre la llei del referèndum. Fachin va demanar dividir-se el temps d’intervenció, per expressar els diferents matisos, però Coscubiela s’hi va oposar. Això va provocar que els diputats de Podem i el secretari de la Mesa, Joan Josep Nuet –que va respondre a crits des del seu lloc a la Mesa–, deixessin l’hemicicle. Fachin va poder parlar després que la cupaire Anna Gabriel li cedís part del seu temps. “Ens veiem l’1 d’octubre”, va proclamar.