"Negociació" i "unilateralitat" són "incompatibles", segons els comuns. En aquest sentit s'ha expressat aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha reforçat les paraules de la vicepresidenta segona espanyola en funcions, Yolanda Díaz, que va dir que l'amnistia només pot arribar després d'un "pacte històric" i "sense unilateralitat". "En el moment que estàs intentant arribar a un pacte, estàs renunciant a la unilateralitat", ha insistit Mena.

El català al Congrés i a la UE

Mena, en la vigília que es pugui parlar català al Congrés i que el Consell d'Afers Generals de la Unió Europea debati la seva oficialitat, també ha apuntat contra la dreta espanyola. "La soledat del PP i Vox en contra del plurilingüisme és la derrota de Feijóo i Abascal", ha sentenciat. 

A partir d'aquest dimarts, el català, l'aranès, el basc i el gallec es podran utilitzar ja al ple del Congrés. Per fer-ho possible, la cambra contractarà traductors i habilitarà un sistema similar al que funciona des de fa anys al Senat. La data del 19 de setembre coincideix amb la celebració del Consell Europeu que decidirà sobre l'oficialitat del català a les instàncies europees. El català només esdevindrà llengua oficial si tots els països membres hi voten a favor (els 27) i, a hores d'ara, sembla que aquesta unanimitat no hi és. Dinamarca, Suècia i Finlàndia expressen dubtes sobre l'oficialitat del català, i també del basc i el gallec. Aquests països nòrdics han demanat saber amb detall l'encaix econòmic, pràctic i, sobretot, jurídic d'aquesta mesura i no descarten sol·licitar un informe dels serveis jurídics del Consell de la Unió Europea, que no estaria llest, com a mínim, fins d'aquí a quatre o cinc setmanes. 

Demana una rectificació a Trias

El portaveu dels comuns també ha demanat al líder de TriasxBCN i exalcalde de Barcelona, ​​Xavier Trias, que rectifiqui les paraules acusant el PSOE d'haver estat darrere del cop d'estat del 23-F, que ha qualificat de "barbaritat". "Són unes paraules fora de lloc. Ningú les entén, ni pel que diu, ni pel moment que ho diu", ha afirmat Mena en roda de premsa.

Trias ha indicat en una entrevista a Ser Catalunya: "Hi va haver un cop d'estat el 23-F. Ningú es pot creure que això va ser un cop d'estat del senyor Tejero. Potser encara hi ha alguns innocents que es creuen això", després d'això ha afirmat que els socialistes hi estaven al darrere. En la mateixa línia s'ha expressat el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica en funcions, Félix Bolaños, que ha dit que no veu "cap base històrica ni fàctica" en l'acusació de Trias.