Els Comuns també ultimen un acord amb el PSC per investir Salvador Illa, l'endemà de conèixer-se el preacord d'ERC. Així ho han confirmat aquest dimarts a la tarda fonts coneixedores de les negociacions, que han afegit que la formació liderada per Jéssica Albiach ha convocat una reunió del Consell Nacional aquest dimecres al matí per explicar els termes del pacte a la militància i tancar-lo. De moment, no es coneixen els detalls de l'entesa entre els Comuns i els socialistes.

Concretament, el Consell Nacional se celebrarà aquest dimecres a partir de les 10.30 hores i començarà amb una intervenció en obert d'Albiach, coordinadora de Catalunya en Comú i presidenta del grup dels Comuns al Parlament. Posteriorment, els assistents debatran a porta tancada l'acord per a la investidura d'Illa i decidiran si el tanquen o no.

El 'no' de les bases d'ERC, una opció possible

L'acord dels Comuns amb el PSC arriba després del preacord d'ERC, que serà sotmès a consulta de la militància aquest divendres. Si les bases republicanes l'avalen, Illa disposaria de la majoria absoluta necessària per ser investit en primera volta —amb 68 dels 135 escons—. Ara bé, dins ERC hi ha moltes veu contràries a l'acord amb els socialistes que s'estan mobilitzant. Per exemple, a les xarxes socials han impulsat el hashtag #NoAmbElMeuVot per fer una crida pel 'no' en la consulta. A això cal sumar-li les crides des d'altres sectors de l'independentisme, com Junts o l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), per evitar la investidura d'Illa: els de Carles Puigdemont desconfien de l'acord, mentre que els de Lluís Llach han demanat "estar a punt" per si té lloc la investidura del candidat socialista.

ERC compta amb uns 8.700 militants, entre els quals és possible que s'imposi el 'no' al preacord amb el PSC, vista la campanya que estan fent les esmentades veus contràries i l'aversió que desperten els socialistes a les files del partit. A més, cal no oblidar la crisi interna que travessa la direcció republicana i l'escàndol pels cartells contra els germans Maragall. L'únic que és clar és la pregunta que farà el partit a les bases per ratificar l'acord d'investidura: Estàs d’acord que Esquerra Republicana voti a favor de la investidura del candidat socialista a canvi de la sobirania fiscal, la promoció i protecció de la llengua catalana, la Convenció Nacional per a la resolució del conflicte polític i la resta de mesures acordades?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!