Les informacions que ElNacional.cat està revelant aquesta setmana amb els Papers de l'Operació Catalunya, que incriminen el govern del Partit Popular i l'expresident Mariano Rajoy, requereixen "depurar responsabilitats polítiques i judicials", segons el PSC i els comuns. Des de la sala de premsa del Parlament, els seus portaveus —per separat—, Alícia Romero i David Cid, han coincidit que cal "arribar fins al final i investigar perquè, si hi ha algú que no ha fet bé les coses, haurà de pagar per això". En aquest sentit, ambdós han fet referència a les comissions d'investigació que hi haurà al Congrés sobre aquesta carpeta com els espais on esperen que es puguin "aclarir al màxim" totes aquestes informacions. De fet, els comuns s'han sumat a la petició de demanar la compareixença de Mariano Rajoy i han qualificat aquestes pràctiques de ser "més pròpies d'una organització mafiosa que d'una força democràtica".

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions al document que fixa línies d'investigació contra els Pujol

En aquesta línia, Cid ha apuntat contra Alberto Núñez Feijóo, actual dirigent del Partit Popular, per "no haver trencat amb aquests comportaments mafiosos". "Il·legalitzar partits per determinades idees vol dir fer el que diu la llei i anar més enllà per combatre idees polítiques. Si li sumem les cloaques de l'Estat, la Púnica o Gürtel, és un comportament clarament mafiós que l'inhabilita per liderar i governar l'Estat", ha afegit. El portaveu del grup parlamentari d'En Comú Podem ha "condemnat aquestes pràctiques", que "no tenen cap sentit" i ha avalat que els populars hagin d'explicar "per què aquesta ha estat la seva pràctica habitual quan han governat". Per tot plegat, ha assenyalat que "veient com actua el PP i com està disposat a fer-ho Vox, es va fer bé arribant a l'acord d'investidura i cal que la legislatura camini per no provocar el possible retorn d'algú que té clarament conductes antidemocràtiques".

El PSC afirma que les pràctiques "fora de la llei" són "reprovables"

Per part del PSC, la portaveu parlamentària, Alícia Romero, ha condemnat que s'utilitzin "instruments per atacar forces polítiques". Amb les informacions que ElNacional.cat ha publicat, Romero ha indicat que "es confirma que el Partit Popular utilitza les institucions i les forces de seguretat en benefici propi", fet que considera "molt greu". Per tot plegat, els socialistes volen "que s'investigui fins al final i assumeixin responsabilitats els qui els hi pertoqui".

Socialistes i comuns recorden al Govern que "cal complir els acords de 2023" per negociar els pressupostos de 2024

El PSC i els comuns van ser els dos socis amb els quals el Govern va comptar per aprovar els pressupostos de 2023. Enguany, l'executiu també manté converses amb ambdues formacions per tal de poder aprovar els comptes de 2024, a més de parlar amb Junts i la CUP. Des del PSC, Alícia Romero ha insistit que el seu partit "allarga la mà" a l'executiu perquè "els ciutadans es mereixen institucions amb pressupostos que donin resposta als seus problemes i angoixes". "Estem a disposició del Govern, però volem una garantia del compliment de les 281 mesures que vam acordar pel 2023", ha puntualitzat. La diputada ha confirmat que, en una reunió mantinguda entre el president Pere Aragonès i Salvador Illa la setmana passada, es va acordar "accelerar" les converses. Sobre les prioritats dels socialistes per als comptes, Romero ha situat la sequera, l'educació, la seguretat i l'habitatge com els quatre pilars bàsics que voldran treballar durant les negociacions.

Al seu torn, David Cid ha lamentat que el fet que hagi pujat el preu del transport públic de Barcelona un 6,75% o que les restriccions per sequera "no afectin tant el sector turístic" són fets que "allunyen" els comuns d'un acord pels pressupostos amb el Govern. Cid ha remarcat que "la pilota és a la teulada" de l'executiu i ha reclamat el compliment dels acords de 2023, no aprovar el pla director urbanístic del Hard Rock i situar com a prioritats l'educació, l'habitatge, la sanitat i la transició ecològica als pressupostos de 2024.

Preguntada per les negociacions d'Esquerra Republicana amb Aliança Catalana per impulsar una moció de censura a Ribera d'Ondara que desbanqui el PSC de l'alcaldia, Alícia Romero ha remarcat que els socialistes tenen clar que "no es pot pactar amb la ultradreta" i ha qualificat Aliança Catalana com "la ultradreta i la Vox catalana": "Tots hauríem de tenir clar que amb aquest partit no s'hauria de pactar". Sobre la possibilitat que hi hagués finalment un acord, Romero creu que Esquerra Republicana haurà de "donar explicacions". Des de la direcció del partit republicà han censurat aquestes negociacions i han advertit els regidors d'aquell municipi que podrien ser expulsats si hi ha pacte.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya