"Volem analitzar amb calma la situació perquè s'han fet interpretacions oposades". El portaveu dels comuns, David Cid, ha evitat posicionar-se sobre la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, després que l'òrgan hagi donat resposta a les qüestions prejudicials que va presentar el jutge instructor Pablo Llarena davant la negativa de la justícia belga el gener del 2021 a executar l'euroordre contra el Lluís Puig. "Haurem de veure què diu Bèlgica sobre Puig perquè no som juristes". Cid ha evitat un posicionament clar, després que l'independentisme i l'espanyolisme hagin defensat interpretacions oposades, però sí que ha aprofitat per reivindicar l'estratègia del govern espanyol marcada pel diàleg com a eina per resoldre el conflicte català.
Per als comuns, la sentència demostra que la "solució" ha de passar sempre per la política. "La via judicial només porta a més complexitat", ha defensat, afirmant en la mateixa línia que "tot allò que entra als tribunals acaba amb un grau de complexitat més gran". En contrast, la solució per la via política "és més ràpida i efectiva". En aquest punt, el portaveu ha volgut reivindicar dues de les principals mesures anunciades pel govern espanyol en els darrers anys que afecten els líders del procés i els represaliats. "Volem posar en valor els indults que van permetre que els dirigents estiguin en llibertat i la derogació del delicte de sedició que obre la porta a caminar cap a la fi de la judicialització", ha sentenciat.
El pronunciament del TJUE sobre la negativa de la justícia belga a lliurar Lluís Puig al Tribunal Suprem, adverteix que un estat membre de la UE no pot negar-se, "en principi", a executar una euroordre, però sí pot aplicar una disposició nacional que prevegi que es pot denegar l'ordre de detenció quan "donaria lloc a la vulneració d'un dret fonamental". El TJUE admet, tal i com van argumentar les defenses dels exiliats en referència al tracte que rep l'independentisme per part de la justícia espanyola, que per denegar l'euroordre un tribunal pugui valorar l'existència de deficiències del sistema judicial "que afectin la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones al qual pertany l'interessat". Aquest pronunciament serà clau per a la sentència que el mes d'abril haurà d'emetre el Tribunal de Luxemburg en relació a la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.
Els pressupostos que no arriben
També han estat inevitables les paraules sobre l'acord de pressupostos que estan ultimant el Govern i el PSC, ara que es troben tancant els darrers "serrells". Aquest dimarts es reprenen les negociacions després de deixar-les a l'aire dilluns, però després de setmanes i mesos marcades per l'estira-i-arronsa de l'executiu i els socialistes, Cid ha reconegut que hi ha un "grau de cansament, d'esgotament i d'allargament artificial" majúscul. El portaveu s'ha mostrat esperançat que l'acord es tanqui en les pròximes hores o dies, però ha aprofitat per carregar contra el PSC, a qui ha acusat de practicar un "càlcul electoral que se li ha escapat de les mans". "Que no dilatin més la negociació", ha retret, assenyalant també que han dedicat tots els seus esforços a defensar la necessitat de l'ampliació de l'aeroport, el Hard Rock i la B-40 i que s'han oblidat de "fer els deures" en altres matèries com educació i sanitat.