El famós article 100.2 que se'ls va retirar als presos independentistes sí el podrà gaudir Iñaki Urdangarin. D'aquesta manera, el marit de la infanta Cristina podrà sortir definitivament cada dia a l'exterior per anar a treballar i fins i tot tindrà un cap de setmana lliure al mes. Aquesta legislació interna s'aplica als interns classificats en segon grau com a pas previ al tercer que encara recolliria més sortides a l'exterior. Segons avança Institucions Penitenciàries, Urdangarin treballarà cada dia al centre social Don Orione, al municipi madrileny de Pozuelo d'Alarcón a Madrid.

La diferència amb el grau de llibertat d'ara és substancial. Actualment hi assisteix tres dies a la setmana des de setembre de 2019. A més, a la nit dormirà al Centre d'Inserció social d'Alcalá de Henares, on passarà també els caps de setmana, exceptuant-ne un a el mes que gaudirà del permís que té concedit. El cunyat de Felip VI coincidirà amb altres interns i treballarà en assumptes de reinserció social. Tampoc es descarta que pugui cursar una mena de bones pràctiques contra suborns. 

Es "reeducarà" per evitar més estafes

L'objectiu d'aquest programa, denominat PIDECO, és la reeducació de l'individu en aquells factors personals i situacionals que van afavorir la comissió de delicte i facilitar-li les eines per poder enfocar la seva vida en llibertat amb una actitud prosocial. Seria dels primers reclusos que entraria en aquest nou programa que també l'afavoriria a l'hora de valorar la seva bona conducta. El programa té una durada d'onze mesos en què s'imparteixen 32 sessions i trobades anomenades de "justícia reparativa".

La notícia arriba després de poc més de mig any en què se li va tombar la proposta. El passat 1 d'abril, en plena crisi sanitària per la pandèmia de Covid-19l'Audiència Provincial de Palma va revocar la decisió del Jutjat de Vigilància Penitenciària de Valladolid de flexibilitzar-li el segon grau o règim ordinari. Urdangarin volia acollir-se a l'article 100.2 per tenir permisos addicionals de sortida dos caps de setmana al mes que ara, finalment, sí que tindrà.

La presó de Brieva havia de revisar aquest mes de juliol el règim de vida d'Urdangarin, que va ser classificat en segon grau des que va ingressar voluntàriament en aquesta presó de dones fa ara dos anys, per complir la condemna de cinc anys i deu mesos que li va imposar el Tribunal Suprem per corrupció en el cas Nóos.

El tercer grau penitenciari és el pas previ per a la llibertat condicional. Fins ara, la Junta de Tractament de Brieva havia rebutjat la progressió de grau d'Urdangarin, que en aquest cas tindria autorització per anar a la presó només a dormir de dilluns a dijous, encara que previsiblement seria en un altre centre proper al domicili que fixi --fins ara, Vitòria-- perquè la presó d'Àvila no disposa de secció oberta.