Objectiu, persistir. La perseverança és el motor que mou les principals entitats i plataformes que coordinen aquests dies les accions contra la sentència del Tribunal Suprem. Després del col·lapse de l'aeroport de dilluns, en el segon dia de protestes el Tsunami Democràtic ha passat el relleu als CDR i a Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana. La concentració més multitudinària -xifrada per la Guàrdia urbana en unes 40.000 persones- ha estat al voltant de la delegació del govern espanyol de Barcelona, on han confluït dues mobilitzacions: la seguda pacífica de les dues principals entitats independentistes -que ja no tenen l'exclusivitat en l'organització de protestes- i la dels CDR que han intentat creuar el perímetre policial i ha acabat amb càrregues policials.
Ha estat un autèntic contrast. Mentre a una banda s'hi ha celebrat un dels habituals actes d'Òmnium i ANC, amb espelmes, actuacions musicals i familiars i amics dels presos que llegien textos dels condemnats, a l'altre extrem s'hi vivia una batalla campal entre Mossos i Policia Nacional amb membres dels CDR que han llançat diversos objectes als agents per intentar superar les tanques que blindaven la seu de la delegació a tres carrers de distància. Les imatges evoquen a les de dilluns a l'aeroport del Prat.
El perímetre que hi ha entre els carrers València i Provença i Bruc i el Passeig de Gràcia ha quedat absolutament blindat des de mitja tarda d'aquest dimarts. Al mig, la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona, del tot inaccessible per als manifestants. A un costat, els convocats per ANC i Òmnium amb partits independentistes inclosos; a l'altra banda s'hi han afegit els CDR. La barrera és triple. A la part més exterior, tanques de gairebé dos metres d'alçada. Al darrere, Mossos d'Esquadra i enganxats a l'edifici, els agents de la Policia Nacional. Al cel, l'helicòpter policial sobrevolant la zona permanentment.
Dos anys d'empresonament dels Jordis
D'aquí a poques hores serà 16 d'octubre i, per tant, farà justament dos anys de l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Ja llavors, milers de persones amb espelmes a la mà van congregar-se a Barcelona per denunciar-ho. El resultat va ser doble: una imatge potent de l'Avinguda Diagonal il·luminada i el caos posterior generat per la cera que va escampar-se sobre l'asfalt i que va obligar a tallar una de les artèries principals de la ciutat.
Amb aquella fotografia a la retina, ANC i Òmnium han tornat a organitzar una concentració pràcticament calcada amb la mateixa doble finalitat. Aquesta vegada, al davant de la delegació del govern espanyol del carrer Mallorca. L'alcaldessa Ada Colau havia sol·licitat a les entitats que s'abstinguessin de dur espelmes, per evitar el bloqueig del trànsit per culpa del vessament de cera.
El format s'ha repetit també a les altres tres capitals de província, Girona, Lleida i Tarragona, i a Vic, Tortosa, Terrassa, Puigcerdà, Mataró i Igualada.
Les protestes s'intensifiquen d'aquí a divendres
Aquest dimecres serà el torn de les cinc 'Marxes per la Llibertat' convocades per l'ANC i Òmnium. Començaran a caminar entre les 7 i les 9 del matí des de Tàrrega, Tarragona, Berga, Vic i Girona i acabaran confluint divendres al Passeig de Gràcia de Barcelona. Durant el seu pas afectaran les principals carreteres del país, entre les quals hi ha l'AP-7, l'A-2, la C-17, la C-16 o l'N-II.
Aquell dia, divendres, és quan ho ha convocada la jornada de vaga general per part de la Intersindical CSC i la IAC.
En paral·lel, el Tsunami Democràtic prepara noves actuacions sorpresa que comunicarà a través de la seva aplicació de mòbil, del canal de Telegram i de les xarxes socials.