Concòrdia Cívica s’ha presentat aquest dijous a la premsa assegurant que el referèndum que proposa el Govern “no es farà” perquè “està fora de la llei”. La seva impulsora, la catedràtica Teresa Freixes, ha destacat que ara per ara “no hi ha cap mecanisme per fer un referèndum fora de la llei ni a Catalunya, ni a Espanya ni en cap país democràtic”. Ha afegit que un govern “legítim” no pot promoure aquest tipus de consulta i ha asseverat que, en cas que ho mantingui, contribuiran a “fer entendre” que l’executiu de Puigdemont “no té capacitat legal ni legítima per convocar un referèndum fora del marc legal”. L’entitat neix amb la voluntat de “posar raó als sentiments” i “donar veu a tothom”, amb la voluntat de "aglutinar" la resta de plataformes unionistes.
La plataforma és el resultat de la suma de persones provinent de diverses organitzacions com Societat Civil Catalana (SCC), el Grup de Periodistes Pi i Maragall, Empresaris de Catalunya, Convivència Cívica Catalana i el Centre Lliure Art i Cultural, entre d’altres. “Tots junts volem expressar que desitgem una Catalunya oberta, plural, que tingui presència a Espanya, Europa i una Catalunya moderna i no tancada en si mateixa”, ha declarat Freixes. “No venimos a sustituir a nadie. Queremos ayudar a que se oiga la voz de todos. A aglutinar. A ayudar a que, de manera más organizada, podamos influir en la opinión pública”.
Un dels principals objectius d’aquesta nova organització és “fer sentir la veu” d’aquelles persones que consideren que fins ara no s’han pogut expressar davant el moviment independentista i la idea és fer-ho no només a Catalunya sinó també a l’Estat espanyol, Brussel·les i arreu d’Europa i el món. “No venim a substituir ningú. Volem ajudar perquè s'escolti la veu de tots. A aglutinar. A ajudar que, de manera més organitzada, puguem influir en l'opinió pública", ha precisat.
Freixes ha destacat que l’organització neix “de dalt a baix” després d’un any de treball en aquesta idea i ha defensat que són “transversals” i no tenen “cap tipus de connotació política partidista”. Per això, ha dit que estan oberts al diàleg amb tothom que se situï “dins de l’estat de dret, la democràcia, els drets civils i la solidaritat”.
Durant la roda de premsa ha expressat la seva postura en contra del projecte independentista del Govern, però ha assegurat que no neixen “contra res” sinó amb la voluntat de donar a la societat “més elements per reflexionar, prendre decisions i precisar conceptes” sobre la història i el futur de Catalunya. “Hem viscut un temps de molta emoció i volem posar raó”, ha declarat.
No a un referèndum il·legal
En ser preguntada sobre el referèndum, Freixes ha constatat que “el referèndum no es farà perquè no hi ha marc legal per poder-lo fer”. Més enllà d’aquesta constatació, ha explicat que el codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia estableix determinats criteris per tal que una consulta sigui legítima i legal, entre els quals ha destacat que estigui constitucionalment prevista, que tingui una normativa reguladora amb un any de vigència abans de la convocatòria i amb iguals garanties per al vot electrònic que per al presencial, entre d’altres.
Ha afegit que, per tant, s’hauria de reformar primer la Constitució espanyola perquè aquesta estableix que la sobirania “pertany a tot el poble espanyol i no només a una part”. Arribats a aquest punt, i si s’han seguit tots aquests procediments per convocar un referèndum, la plataforma reflexionaria sobre la posició que defensarien però ha apuntat que això no és el que està actualment sobre la taula.
Tot i apuntar a la necessitat d’aquesta reflexió abans de decidir una postura, Freixes ha explicat que la majoria de les organitzacions que formen part de Concòrdia no aposten per “separar-se” d’Espanya perquè ha defensat que els uneixen “molts lligams” i perquè “no hi ha raons ni econòmiques, ni socials, ni polítiques, ni culturals” per apostar per la independència.
Per això, ha dit que si l’actual Govern acaba convocant una consulta sense haver seguit els procediments mencionats, Concòrdia Cívica defensarà “que el referèndum no es faci perquè la democràcia no existeix fora del marc legal”. “Com pot ser que un govern que vol tenir legitimitat davant la població digui que farà un referèndum tingui o no marc legal?”, s’ha preguntat.
Ha defensat que el que sí que podria fer l’executiu català és fer ús dels procediments “legals” que té al seu abast per tal de modificar allò amb què no està d’acord o, per exemple, que el Parlament promogués una reforma constitucional. En aquest sentit, ha criticat la no presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la conferència de presidents perquè ha deixat “desprotegits” els catalans.
Els empresaris alerten de les conseqüències “negatives”
En la roda de premsa també hi han participat el president del Grup de Periodistes Pi i Maragall, Sergio Fidalgo, i el president d’Empresaris de Catalunya, Josep Bou. Bou ha defensat que la independència “portaria conseqüències negatives” per a l’economia catalana i ha assegurat que el procés ja està afectant aquesta. Així, ha dit que hi ha dades que demostren que les deslocalitzacions van augmentar un 44% l’any passat o que la fugida de la inversió estrangera va ser del 53%.
Amb la voluntat d’explicar que el “camí erràtic” que està portant a terme el Govern “no interessa” els empresaris catalans, l’organització té previst fer una xerrada al Parlament Europeu –on anirà convidat per Alde– un dia després que ho faci el Govern, el proper 25 de gener. Ha dit que el relat que donaran serà “diferent” al que ha augurat que donarà el Govern.