Un jutjat a Califòrnia ha condemnat a NSO Group, empresa israeliana creadora del programari espia Pegasus, per utilitzar WhatsApp per infectar i espiar els mòbils de centenars de persones arreu del món. La demanda la va presentar Meta, companyia propietària de WhatsApp, i denunciava danys i perjudicis per haver aprofitat un error de l'aplicació de missatgeria l'any 2019 per instal·lar el seu programaria a 1.400 usuaris i espiar-los. Tot i que la sentència arriba cinc anys més tard, genera un precedent: el jutge considera que NSO és responsable de l'ús que tercers puguin fer del seu programari.
NSO Group i el seu programari Pegasus està darrere de casos d'espionatge a activistes, advocats i polítics arreu del món, incloent-hi Catalunya. El centre d'investigació canadenc va destapar que una seixantena de líders i figures destacades de l'independentisme com Carles Puigdemont o Pere Aragonès han estat víctimes d'aquest programa espia. El cas que ha arribat als jutjats californians afecta persones de l'òrbita de la política estatunidenca, segons ha identificat Meta. Per ara serien alts càrrecs del govern, periodistes, activistes dels drets humans, dissidents polítics i diplomàtics.
En aquest cas, Meta denunciava que s'havia utilitzat un error de la seva aplicació per espiar a gairebé 1.500 usuaris. És a dir, que sense permís s'havia aprofitat la seva plataforma per espiar a alguns dels seus usuaris. Per la seva banda, NSO Group es va intentar rentar les mans al·legant que els seus clients governamentals controlen l'ús de Pegasus i són els responsables de la pirateria realitzada amb ell. Tanmateix, res d'això ha convençut el jutge, qui ha escrit la primera sentència contra una companyia que genera programari espia per l'abús que en fan els estats a qui el ven.
Novetats amb l'ús de Pegasus contra l'independentisme
El passat dijous, un informe dels Mossos d'Esquadra ratificava que el mòbil de Pere Aragonès va estar infectat amb Pegasus un any sense l'aval del Tribunal Suprem. Aragonès va tenir el telèfon amb el programari maliciós des del 2018, tot i que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) no ho va autoritzar fins al juliol del 2019.
A la xarxa social X, Pere Aragonès va lamentar que la seva vida "personal i política" hagi estat espiada "il·legalment" entre el 2018 i el 2020. "Ara ho certifica també una anàlisi pericial policial. És l’enèsima demostració. El CNI i tots els implicats han d’assumir la responsabilitat. Anirem fins al final. No val tot. Seguim!", va concloure.