L'amnistia ha estat la gran protagonista de l'acte electoral d'ERC aquest dissabte a Vic, ciutat de Marta Rovira, en què les eleccions europees del 9-J han passat en un segon pla. A sobre de l'escenari hi han intervingut Carme Forcadell i Dolors Bassa i Oriol Junqueras, que ha seguit l'acte al costat de Pere Aragonès, tres persones que s'hauran de beneficiar d'aquesta llei quan es pugui aplicar. Des de l'exili ho han fet la mateixa Rovira, que, com a coordinadora d'ERC de les negociacions post 12-M ha deixat clar en un missatge que ha dirigit cap a Pedro Sánchez en lloc de Salvador Illa, quines són les seves condicions "si volen alguna cosa d'ERC": "El que toca ara per avançar cap al referèndum és un primer pas: primer la sobirania fiscal i després fem possible la democràcia perquè a Catalunya tothom decideixi en quin país hem de viure", ha exclamat Rovira.
Entre el públic també hi havia consellers en funcions i diputats al Parlament i a Madrid per participar d'aquest acte de celebració de l'amnistia, que Rovira ha atribuït al seu partit, ja el 2019 abans que es publiqués la sentència contra els presos polítics: "Ens vam reunir i vam dir que si es confirmava que la condemna era política només hi havia una solució, també política, que era la llei d'amnistia", ha rememorat Rovira entre forts aplaudiments i agraint la feina feta a Josep Maria Jové, que ara forma part de l'equip negociador dels republicans per a la Mesa del Parlament i la investidura, que afronten per separat en considerar que abans del 10 de juny, dia de constitució del Parlament i endemà de les europees, no hi ha temps per aconseguir un acord global.
Rovira deixa clara la posició d'ERC
Rovira ha aprofitat la seva intervenció per mirar cap a Pedro Sánchez i no cap a Salvador Illa, candidat socialista presidir la Generalitat, l'endemà que la republicana assegurés que en aquest moment no l'investirien. Dirigint-se directament a Sánchez, Rovira li ha advertit que després dels resultats del 12-M, ERC s'ha de reafirmar en els seus valors, deixant-li ben clar que si algú vol alguna cosa del seu partit, sense especificar si al Congrés o al Parlament, "s'haurà de moure": "Si algú vol alguna cosa d'ERC que sàpiga que no renunciarem a ser al costat de la gent i això significa més hospitals, transport públic i escoles. Nosaltres no farem servir els vots per investir un president sense programa". Així, Rovira ha posat sobre la taula el finançament singular i el referèndum com a condicions per obtenir el suport d'ERC. Pere Aragonès ja ho va plantejar així durant la campanya.
Amnistia per recomençar
El seu partit es troba en un moment complicat després dels resultats i amb la renúncia de Junqueras a l'horitzó després de les europees, però la seva secretària general que no optarà a revalidar el càrrec al congrés del 30 de novembre ha rebutjat que altres persones fora de l'organització digui al seu partit què ha de fer: "Ens diuen que si tenim una crisi i s'aprofiten dels mals resultats, que això de la independència i del procés s'ha acabat, alguns feien servir l'amnistia per dir que ja està. Que prenguin nota, el que hem recuperat no ho hauríem d'haver perdut mai. Això és el que necessitem per recomençar i tant que recomençarem!".
La secretària general també ha negat en rotund que el seu partit tingui "dues ànimes" i que aquestes ara s'hagin enfrontat després dels mals resultats: "Coneixeu algú que tingui dues ànimes? Que no ens diguin que és el que hem de fer, que som ERC!", ha exclamat Rovira fent un repàs de noms importants de la formació que en el passat van decidir que "el progrés social a Catalunya porta el nom d'independència, només amb ella podrem treballar per la justícia social". "Som aquella esquerra independentista que sap que hem d'aconseguir tots els recursos i totes les competències, només podrem fer realitat la justícia social amb la república. Que ningú ens doni lliçons, d'ànima només en tenim un. Són dues cares de la mateixa moneda: la independència i el progrés social".