Les condicions meteorològiques han alterat els plans al govern d'Israel. L'ofensiva contra la Franja de Gaza per part de l'exèrcit israelià estava prevista inicialment per a aquest cap de setmana, però tot apunta que s'endarrerirà uns dies per l'augment de la nuvolositat que faria més difícil que els pilots i els operadors de drons israelians proporcionessin cobertura aèria a les forces terrestres. Això és el que detalla The New York Times en un article en el qual detalla com Israel té previst que sigui l'ofensiva contra Gaza després d'una setmana de conflicte.
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Palestina
Operació més important d'Israel des del 2006
El mitjà citat detalla com l'exèrcit israelià s'està preparant per "envair" la Franja de Gaza "aviat" amb desenes de milers de soldats, amb l'objectiu de prendre el control de la ciutat de Gaza i destruir la direcció de Hamàs. L'objectiu principal és eliminar la jerarquia política i militar de Hamàs, que el passat dissabte va executar una ofensiva contra Israel que va matar més de 1.300 persones i que ha desembocat en una escalada del conflicte.
Es preveu que sigui l'operació terrestre més gran d'Israel des que va enviar les tropes al Líban el 2006, mentre que seria la primera en la qual Israel intenta envair territori des del 2008. Serà, sens dubte, una operació arriscada, que podria desembocar en mesos de sanguinaris combats urbans. Israel ha posposat durant tots aquests mesos el seu atac perquè implica lluitar en una franja estreta de terra poblada per més de 2 milions de persones. Alhora, els funcionaris israelians també posen sobre la taula la possibilitat que Hamàs mati ostatges i els utilitzi, juntament amb els palestins no combatents, com a escuts humans i deixin el territori amb milers de trampes explosives.
Què passaria si fructifica l'ofensiva?
El que no està clar és el que farà Israel amb la ciutat de Gaza, la fortalesa de Hamàs i el centre urbà més gran de l'enclavament, en cas que fructifiqui l'ofensiva. El gran problema pel govern israelià és que Hamàs és un grup terrorista profundament arrelat a la societat de Gaza. Pel que fa al grup terrorista del Líban, Hezbollah, aliat de Hamàs i a qui l'Iran dona suport, podria respondre la invasió de Gaza obrint un front amb Israel a la frontera libanesa.
Fins ara, hi ha diverses tropes israelianes que han entrat breument a la franja de Gaza amb l'objectiu de preparar una guerra terrestre, mentre que milers de pistolers de Hamàs s'haurien atrinxerat dins de centenars de quilòmetres de túnels i búnquers subterranis sota la ciutat de Gaza. Israel preveu que Hamàs intenti frenar el progrés de les seves tropes fent explotar bombes a la carretera i edificis amb trampes explosives. Alhora, Hamàs també planeja emboscar les forces israelianes per darrere sortint sobtadament de les obertures ocultes de túnels.
Dubtes sobre el sud de Gaza
Amb tot això, el govern d'Israel encara no ha decidit si recupera el sud de Gaza a més de la ciutat de Gaza, però hi ha la possibilitat que alguns líders de Hamàs puguin escapar-hi en cas que l'ofensiva d'Israel fructifiqui. A més, Israel podria reafirmar el control directe sobre el territori, com va fer des del 1967 fins al 2005, però això implicaria governar una població nombrosa i hostil. Per això, hi ha la possibilitat que Israel permeti que l'Autoritat Palestina, administradora de parts de Cisjordània, recuperi el control de Gaza, després que Hamàs l'eliminés el 2007.