Catalunya també arriba a Galícia. Els pactes entre el govern espanyol i els partits independentistes han tret el cap al debat electoral organitzat per la Televisió de Galícia, l’únic al qual ha confirmat la presència l’actual president de la Xunta, Alfonso Rueda. També hi han assistit Ana Pontón (del BNG), José Ramón Gómez Besteiro (del PSdeG), Marta Lois (de Sumar) i Isabel Faraldo (de Podemos). El candidat del PP a la reelecció ha sigut el primer a posar Catalunya damunt la taula. Rueda ha criticat que “cada gallec” hagi de pagar 400 euros per “perdonar el deute als independentistes catalans” per culpa d’una “gestió nefasta”. Al·ludia a l’acord entre el PSOE i ERC per condonar 15.000 milions de deute de la Generalitat, una condonació que el govern espanyol va assegurar que es podria aplicar a totes les comunitats autònomes. Rueda ha insistit que tots els gallecs hauran de pagar, “fins i tot si hi ha algun bebè ara mateix que està dormint mentre els seus pares veuen el debat”.

El candidat del PSdeG i actual diputat del PSOE al Congrés, José Ramón Gómez Besteiro, ha defensat que ell vol que a Galícia “li condonin el deute en les mateixes condicions que a Catalunya” i ha exhortat Rueda a acceptar el mateix tracte que altres presidents autonòmics del PP que també ho han vist amb bons ulls. Besteiro ha reivindicat que a totes les comunitats s’aplicarà “el mateix criteri” que a Catalunya. Des del BNG, Ana Pontón ha respost a Rueda: “Vostè no vol parlar de Galícia, vostè vol parlar de Catalunya perquè és molt més fàcil”. De fet, un dels enfrontaments més animats ha sigut entre Rueda i Pontón amb Catalunya de rerefons. Rueda ha retret a la líder del BNG que l’independentisme català sigui la “seva millor coartada” i ha censurat el suport del BNG a la llei d’amnistia (un tema gairebé desaparegut durant tot el debat). En canvi, Pontón ha retret a Rueda que “va a Madrid a rebre ordres de Feijóo”.

Ana Pontón també s’ha pronunciat obertament sobre el “model territorial” de lEstat, un debat en el qual “Galícia ha de tenir veu pròpia” amb la voluntat de “redefinir la plurinacionalitat de l’Estat”. El BNG fa una crida clara a “avançar en una proposta de nou estatut de nació per Galícia que eviti que el país quedi ni un mil·límetre darrere del que aconsegueixin altres nacions històriques”, com Catalunya o el País Basc.

Pontón, Besteiro i Lois retreuen a Rueda que no defensi el gallec

Un dels temes més calents durant les dues hores que s’ha allargat el debat ha sigut la situació actual del gallec. La primera a disparar ha estat Marta Lois, que ha recordat que el PP va votar en contra de l’ús del gallec al Congrés dels Diputats. Besteiro ha retret a Reuda que “van cometre un error històric votant en contra perquè diu molt de com senten la llengua i l’expressió del poble”. “Diu molt poc d’un president que ataqui frontalment el gallec”, ha reblat. Pontón ha recordat a Rueda que el 2009 es va manifestar al costat de Galicia Bilingüe denunciant una suposada imposició del gallec i s’ha compromès a derogar el “decret de la vergonya” que limita l’ús del gallec a les escoles. “Veig que continua darrere la pancarta en contra del gallec, quina vergonya”, ha etzibat a l’actual president de la Xunta. Rueda ha replicat que el BNG vol instaurar un model d’immersió lingüística per “imposar” el gallec i “tornar al monolingüisme del bipartit”.

Debat electoral Galícia
Els candidats a les eleccions gallegues que han participat en el debat electoral de Televisió de Galícia: Isabel Faraldo (Podemos), Ana Pontón (BNG), Alfonso Rueda (PP), José Ramón Gómez Besteiro (PSdeG) i Marta Lois (Sumar) / Foto: EFE 

Els candidats escombren cap a casa

En el capítol de les propostes, els candidats han fet promeses de tots colors. Alfonso Rueda ha reclamat que Galícia faci el seu propi camí en fiscalitat i ha plantejat ampliar les bonificacions a l’impost de successions i estendre-les, per exemple, als tiets i als germans. La resposta del BNG: acusar Rueda de tenir Isabel Díaz Ayuso com a referent i anar a la seva roda (ha sigut l’única vegada que la presidenta madrilenya ha sobrevolat el plató). Pontón ha apostat per “obrir una nova etapa” reclamant més autogovern financer i totes les competències pendents, per exemple, en matèria de tràfic o de gestió del litoral. Besteiro s’ha sumat a les demandes de “més autogovern”.

Per la seva banda, Marta Lois ha reivindicat la reforma laboral (entre retrets al BNG per haver-hi votat en contra) i el lideratge de Yolanda Díaz des del Ministeri de Treball i ha subratllat que Sumar impulsarà una llei perquè Galícia sigui “pionera” a l’hora de reduir la jornada laboral. Lois i Faraldo han abanderat la lluita contra el canvi climàtic, Besteiro i Lois han exhibit les pujades del Salari Mínim Interprofessional i han retret al PP que votés en contra de l’increment de les pensions. Faraldo ha posat en relleu la llei d’habitatge com obra de govern de Ione Belarra quan era ministra de Drets Socials i ha retret a Rueda que no apliqui la llei i que hagi gestionat malament la crisi dels pèl·lets.

En general, ha sigut un debat amb més monòlegs que confrontació de paraules entre els candidats i amb poques enganxades entre els representants dels diferents partits polítics. I també s’ha vist un debat, com sol passar en aquests casos, protagonitzat per una batalla de xifres i una saturació de dades. Com que Alfonso Rueda no ha confirmat la seva assistència en cap altres debat, aquest podria ser el primer i últim cara a cara entre els líders dels cinc principals partits polítics de Galícia d’aquesta campanya electoral. Falten dotze dies per les eleccions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!