L'arquebisbe de Toledo i primat d'Espanya, Francisco Cerro Chaves, ha posat en dubte la concessió dels indults als presos polítics, qüestionant "el seu penediment" per l'1-O. D'aquesta manera, Cerro es desmarca del suport a aquesta mesura de gràcia per part dels bisbes catalans, una postura que també va ser ratificada aquest dijous a la Conferència Episcopal Espanyola.
Paenitentiam
En declaracions a la premsa, recollides pel Periódico de Castilla-la Mancha, el líder de l'Església catòlica amb més poder de l'Estat ha fet pública la seva "lectura política" dels indults: "Normalment en les situacions d'indults se suposa que hi ha una petició, un penediment i un propòsit d'esmena". En el cas dels presos polítics independentistes, l'arquebisbe ha preguntat si realment hi ha penediment.
Aquestes declaracions contrasten amb les dels bisbes catalans, que ja es van pronunciar a favor dels indults "per resoldre totes les situacions de conflicte" al país pel camí del "diàleg". De la mateixa manera, aquest dijous, la Conferència Episcopal Espanyola va "beneir" la mesura de gràcia de Pedro Sánchez, que qualifiquen d'"acte de generositat". En una roda de premsa, el secretari general de la Conferència, Luis Argüello, va matisar que "diàleg" per al "retrobament" ha de tenir lloc des del "respecte a l'ordenament jurídic" i dins dels marcs de la Constitució.
La Conferència Episcopal
"Nosaltres, com els bisbes catalans, estem pel diàleg, per l'aplicació de la llei, pel respecte a la Justícia i la divisió de poders, i perquè no hi hagi actituds inamovibles i es generi un clima d'amistat civil i fraternitat que faci possible abordar una qüestió enquistada, que ha anat creixent i s'ha fet un problema", va assegurar Argüello.
"Els actes de generositat són importants", va dir, però també el "respecte a l'ordenament jurídic en el seu conjunt". En aquest sentit, va afirmar que un cop s'han produït els indults i vistes les declaracions dels líders independentistes, cal recordar que "les actituds inamovibles no ajuden a construir harmònicament la societat".
Els bisbes catalans beneeixen els indults
Els bisbes de les deu diòcesis de Catalunya es van pronunciar a favor del diàleg i de "les mesures de gràcia" per resoldre "totes les situacions de conflicte", després d'analitzar el context social i polític de Catalunya la setmana passada.
Els bisbes van mantenir al Seminari Conciliar de Barcelona una reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense, que agrupa totes les diòcesis catalanes, i van fer públic un comunicat "davant el context social i polític que vivim en aquests moments a Catalunya", en el qual van reafirmar el seu convenciment "de la força que tenen el diàleg i les mesures de gràcia en totes les situacions de conflicte", fent referència als indults.
"Creiem que l'assoliment d'un recte ordre social que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita una mica més que l'aplicació de la llei. És per aquest motiu que cal proposar el diàleg sempre com a via efectiva que dona resposta a l'esperança de resoldre les divisions", van defensar els prelats.
"Si el diàleg és seriós, capaç i obert, i si s'admet que dialogar sempre significa renunciar a les pròpies exigències per trobar-se en el camí amb les renúncies de l'altre, hi haurà avenços".