Insistir a negociar el referèndum, "consumar el desafiament a Madrid" i "amenaçar" la capital, "Iglesias es proclama interlocutor del xantatge secessionista" o, directament, obviar-lo. La premsa estatal ha trobat la manera de parlar –subtilment– sobre la conferència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va celebrar ahir a la capital espanyola, i cada mitjà ho ha fet amb el seu tradicional estil habitual.
Les portades en paper dels quatre principals diaris s'han omplert de crítiques a les paraules de Puigdemont, però també al líder de Podemos per haver-hi anat a sentir-lo. Ara bé, a les versions digitals, o bé la notícia passa quasi desapercebuda, o bé han aprofitat per tirar-se a sobre del Govern i cosir-lo a crítiques i desaprovacions als seus editorials.
Si bé és cert que els últims fets, com l'atemptat a Manchester o la detenció de Sandro Rosell, poden haver deixat aparcada aquesta qüestió, també ho és que a primera hora del matí, quan aquesta última notícia no s'havia donat a conèixer –s'ha sabut al voltant de les 8 hores–, tampoc li donaven gaire importància.
Desafiament dictatorial...
Amb una imatge d'Iglesias donant la mà a Puigdemont, La Razón titula a la portada que "Puigdemont consuma el desafiament a Madrid", però a la seva edició digital ho agafen per l'afirmació del president de la Generalitat quan va dir que l'Estat "no té poder per frenar el referèndum".
Mentrestant, al seu editorial –val la pena llegir-lo–dibuixen el nacionalisme català com una espècie de figura dictatorial i ho justifiquen sota l'argument que si ara "no entén que el seu pla secessionista suposa la liquidació de l'Estat de dret, no ens hauria d'estranyar que pel seu futur Estat [...] ni es prevegi la separació de poders". Aquest diari arriba a la seva pròpia conclusió i és que "es tracta d'ocultar sota un suposat llenguatge legal molt victimista un veritable cop a la legitimitat democràtica".
A més, sense tenir en compte en cap moment que l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo va confessar haver pressionat països perquè es posicionessin contra Catalunya, La Razón insisteix que "cap estat democràtic ho permetria [la celebració d'un referèndum], com ja han pogut comprovar després de la seva campanya per internacionalitzar el procés: cap govern europeu els ha donat suport".
...i abús institucional
Lluny d'això queden tots els viatges i reunions amb personalitats internacionals que han tingut al llarg d'aquests darrers mesos els membres del Govern i, pel que sembla, poc es van fixar en les ambaixades que sí que van assistir a la conferència de Puigdemont, 16 segons fonts del Govern.
A parer seu, tot això només demostra que des de l'executiu català s'està fent un "ús abusiu de les institucions públiques catalanes al servei d'un projecte antidemocràtic que és capaç de desafiar l'Estat", un projecte que, per acabar-ho d'adobar, "només té l'ajuda de Podemos".
I és que, sempre a judici de La Razón, "el veritable problema que té Catalunya [...] és el d'un govern deslleial que utilitza mitjans de l'Estat per posar fi a la sobirania nacional". Per tant, vol deixar clar, "només pot haver diàleg si la Generalitat recupera la sensatesa".
Frau secret...
El País omple la seva portada de l'edició en paper amb la qüestió catalana, però dona més importància a una nova informació derivada del suposat esborrany de la Llei de transitorietat jurídica que assegura que la Generalitat controlarà els mitjans de comunicació pel referèndum –informació que ja ha estat desmentida–, que no pas a la xerrada del Govern a Madrid.
Sota el títol "El frau secessionista", el diari aprofita al seu editorial per insistir en aquest suposat esborrany i opta per ignorar el contingut del discurs de Puigdemont. Mentre el mitjà citat publicava ahir que el Govern optaria per una declaració unilateral d'independència (DUI) si no hi ha referèndum, el president de la Generalitat viatjava a Madrid a formular "una proposta aparentment amable per un referèndum d'autodeterminació pactat".
Amb aquesta convicció, i la fermesa que la informació que publiquen és certa, El País critica que el que ahir va dir Puigdemont es contraposa amb l'esborrany de la llei, una llei que titllen de "frau" i d'"escàndol democràtic" perquè consideren que "atempta contra els drets i les llibertats catalanes".
...i autocop autoritari
Això, subratllen, "no ho va explicar Puigdemont" a Madrid. Tampoc que "la justícia no seria independent, sinó que seguiria les pautes sectàries i autoritàries de les quals va avisar amb exactitud l'exjutge Santiago Vidal", ni que "restringirien la llibertat d'informació" dels mitjans de comunicació no oficials.
Precisament per tot plegat, l'editorial exigeix al president de la Generalitat que retiri el text "autoritari", o sigui l'esborrany antic de la Llei de transitorietat jurídica, per, així, "eliminar tot indici del que constitueix un instrument de xantatge a l'Estat i una amenaça sense parangó als drets democràtics dels catalans".
En un altre text, el mateix mitjà defineix d'"autocop" l'esborrany de la llei que, a més, sempre segons el diari citat, "és un remake de la Llei Fraga, que en ple franquisme va substituir la censura prèvia pels segrests fets a posteriori".
Amenaça democràtica...
El Mundo ha tirat pel dret i obre la seva portada amb la visita de Puigdemont assegurant que el president "amenaça Madrid amb una consulta immediata" si no pacten el referèndum. I no només això. L'editorial va un pas més enllà i qualifica directament d'"inacceptable" l'ultimàtum del president de la Generalitat a Mariano Rajoy.
Aquest rotatiu també defineix la conferència de Puigdemont com a una "escenificació" d'una "suposada" oferta de diàleg amb el govern espanyol, però assegura que el que veritablement va fer va ser "ratificar [...] l'extraordinària gravetat del desafiament separatista", així com "continuar parapetats en el victimisme per justificar la seva deslleialtat".
Com algun altre, El Mundo també aprofita la informació publicada per El País sobre l'esborrany de la llei de ruptura i avisa que la seva aprovació suposaria "la liquidació del marc constitucional i la fallida dels principis democràtics de Catalunya" i, justament per tot això, demana a l'Estat que "prevegi totes les opcions que permet la llei per embridar una amenaça que Puigdemont va deixar clar ahir que no pensa postergar".
... i xantatge secessionista
Amb una fotografia a pàgina completa de Pablo Iglesias d'esquena parlant amb Puigdemont, l'ABC aprofita l'ocasió per carregar contra el líder de Podemos per haver assistit a la conferència del Govern i el defineix com "l'interlocutor del xantatge secessionista a Madrid".
L'editorial és clara. Porta per títol "un procés delictiu" per alertar que "l'independentisme és el problema més greu de la història política moderna d'Espanya", així com "una estratègia de les seves elits polítiques i econòmiques maquinada, això sí, des de la Generalitat".
El rotatiu citat no pot deixar de mencionar que "el que plantegen els secessionistes catalans és un delicte", així com que "les seves propostes delaten l'embrió totalitarista que incuben".
'Pedorreta' a Madrid
Mentrestant, El Español, que sempre fa una portada digital a l'estil paper, no menciona la conferència de Puigdemont, però sí el text de la Llei de transitorietat jurídica publicat per El País i, de fet, el seu editorial se centra en aquest punt. Al final, però, de l'escrit, sí que cita l'acte del Govern a Madrid; ara bé, només per titllar-lo de "delirant roda de premsa".
Per la seva banda, Libertad Digital subratlla que "per no anar de debò, semblen bastant convençuts no només de la celebració del referèndum, sinó de la immediata proclamació de la República catalana". Aquest diari defineix la conferència com una "assemblea okupa en mans del vot de qualitat del sector més radical de la CUP".
I no només això. També compara els tres membres del Govern amb el Tricicle per anar "a còpia de fer botifarres, peinetas, pedorretas i una traca final amb doble clau del minister català d'Afers Exteriors".