Després d'haver escollit els noms que ocuparan els 135 escons de l'hemicicle del Parlament a les darreres eleccions catalanes, ara quedava pendent decidir quina serà la nova configuració. Aquest dimarts, la Mesa de la Diputació Permanent de la cambra ha posat fil a l'agulla per resoldre aquesta qüestió. I ho ha fet amb un retorn al passat. A partir de dilluns vinent, quan s'enceti oficialment la quinzena legislatura amb la configuració del nou Parlament, l'independentisme deixarà de seure junt, com ho feia fins ara, i es veurà dividit pel passadís central. Mentrestant, la distribució dels partits tornarà a recuperar el repartiment en funció de l'eix esquerra-dreta, com s'havia fet en el passat.

Va ser a partir del 2015 quan es va trencar aquesta tendència. Fins aleshores, la cambra catalana sempre s'havia configurat segons l'eix ideològic. Però la unió de l'espai de Convergència i Esquerra Republicana en la coalició de Junts pel Sí va obligar els seus diputats a seure junts, i es va decidir que ocupessin la bancada de l'esquerra, amb la CUP al darrere. A la meitat de la dreta, van seure els partidaris de la unitat d'Espanya. Aquesta distribució segons l'eix nacionalista s'ha mantingut després de les eleccions del 2017 i del 2021, amb Junts, ERC i la CUP a la bancada esquerra i la resta a la dreta. Ara, finalment, s'ha optat per recuperar el model de repartiment original.

Composició 15a legislatura Parlament
La nova composició del Parlament / Foto: Gràfic d'elaboració pròpia.

La nova configuració: on aniran els partits?

Durant el ple de constitució del Parlament, dilluns vinent, el PSC canviarà de bancada i passarà de la dreta a l'esquerra, per ocupar les files capdavanteres, amb motiu d'haver estat la força més votada. Darrere, quedaran els diputats d'ERC, i més enrere els de la CUP. Els representants dels Comuns s'ubicaran a l'extrem inferior esquerra de l'hemicicle, emmirallant la posició en què es trobaven fins ara, envoltats dels diputats socialistes. A la banda dreta de la cambra hi haurà Junts, que ocuparà les posicions més avançades. Per darrere, i en ordre de força obtinguda a les eleccions, hi haurà el PP, Vox i Aliança Catalana. A mode de curiositat, com que el PSC, ERC, els Comuns i la CUP sumen més de la meitat de diputats (un total de 72, més dels 68 que marquen la majoria absoluta), un grapat d'ells hauran de col·locar-se a la bancada de la dreta, previsiblement dels socialistes o dels republicans.

La proposta de distribució elaborada per la Mesa de la Diputació Permanent s'ha fet en base del que han plantejat els grups parlamentaris. Aquesta continua esperant el vistiplau definitiu dels grups, que es dona per fet —més enllà d'algun possible retoc—, ja que les seves peticions són compatibles entre si. Segons fonts presents a la reunió, el PSC, que ha estat el primer de triar, ha demanat canviar de bancada i passar a les primeres files de la part esquerra. Junts, que com que és el segon partit amb més diputats ha estat el segon a triar quins llocs volia, ha escollit canviar-se de cantó i seure a la part dreta per poder tenir, també, les primeres files de l'hemicicle. I ERC ha demanat mantenir-se en els escons de la bancada esquerra per "allunyar-se el màxim" de l'extrema dreta.

Els despatxos segueixen el mateix patró

A la reunió s'ha acordat, també, el repartiment dels despatxos del Parlament per a la legislatura que comença, i que seguirà el mateix patró que la distribució dels escons de l'hemicicle, amb la divisió esquerra-dreta. Amb el nou pacte, el PSC es mantindrà als despatxos superiors de l'ala esquerra de l'edifici, els mateixos que ja tenia. ERC canvia de banda i serà, també, a l'ala esquerra, però en aquest cas a la part inferior. Compartirà aquesta zona amb els grups parlamentaris dels comuns i la CUP. L'ala dreta l'ocuparà Junts, que es quedarà tota la part superior, i PP, Vox i Aliança Catalana, que es quedaran a la part inferior. Les golfes, on s'havia situat Vox durant l'anterior legislatura, estaran ara desocupades.