Es parla o no es parla el rei Joan Carles I amb el seu fill, Felip VI? L'emèrit trenca el seu silenci des d'Abu Dabi, on va fugir ja fa més d'un any, en una entrevista amb la historiadora francesa Laurence Debray. Aquesta conversa, que va tenir lloc la passada primavera sortirà a la llum el proper 6 d'octubre en el llibre Mon roí déchu, escrit per Debray sobre la vida del monarca. A Espanya arribarà el 2022.
Feliç aniversari?
Avui, però, el setmanari Paris Match ja avança petits exctractes del llibre en què, segons la historiadora, Joan Carles revela que els vincles entre pare i fill s'han trencat fins al punt que Felip no va aixecar el telèfon de la Zarzuela per trucar-lo la nit de Reis i felicitar-lo pel seu 83è aniversari, el primer que passava fora d'Espanya.
L'emèrit ha corregut per matisar aquestes polèmiques declaracions que Debray posa en boca seva. Ell sí que ha despenjat el seu telèfon per trucar al diari El Mundo, a qui ha aclarit que, el dia del seu aniversari sí que va parlar amb el fill. Per això, ha reduït aquesta afirmació de la revista francesa a una "mala interpretació". A més, ha dit al mitjà madrileny que se sent "complagut" amb el resultat del retrat de Debray, que sempre s'ha definit com una gran admiradora seva. De fet, en una autobiografia, la francesa explica que de petita tenia un pòster del Rei a la seva habitació.
Felip: un parricida
En un fragment del seu llibre, Debray explica que "Felip VI s'esforça per reparar l'herència de Joan Carles fent de la Corona una institució inatacable i regulada. Un parricidi en nom dels interessos del tro. Joan Carles és sobretot un rei caigut, però sobretot és un pare repudiat. Potser el seu major fracàs rau aquí".
Durant la pandèmia, els contactes entre el rei i Debray van ser constants, entre trucades i missatges, que van acabar amb aquesta entrevista a Abu Dabi. Segons explica la historiadora, Joan Carles vesteix com "un jubilat americà": vambes, texans i una samarreta. En la seva fugida l'acompanyen quatre guardaespatlles espanyols i un matrimoni filipí, encarregat de la casa i els seus àpats. Segons es recull al llibre, se'n va a dormir aviat, es lleva a les set del matí, llegeix la premsa espanyola i conversa "amb els amics que encara li queden".
Vol tornar
A més, l'emèrit assegura que li agradaria tornar al seu regne d'Espanya, disposat a pujar en el primer avió que el retorni cap a palau. Però, evidentment, fugat i investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem pel seu paper de comissionista a l'estranger, és incapaç de fixar una data pel seu retorn. De fet, no sap si aquest s'arribarà a produir mai.
A l'article del setmanari asseguren que no és el seu fill Felip i les seves netes el que més troba a faltar, sinó el menjar. A les seves filles, Elena i Cristina, no les pot trobar a faltar tant. A diferència del seu germà Felip han visitat el seu pare en nombroses ocasions, arribant a saltar-se la cua espanyola i vacunar-se a Abu Dabi.