El Congrés dels Diputats torna a barrar el pas a l’extrema dreta. La cambra baixa ha rebutjat, de nou amb una aclaparadora majoria, l’esmena a la totalitat de Vox contra la iniciativa legislativa popular per una regularització extraordinària per a persones estrangeres a Espanya. La iniciativa original, impulsada pel moviment Regularización Ya, va ser presa en consideració fa dos mesos amb 310 vots a favor i l’única oposició del partit de Santiago Abascal. Avui la votació ha tingut el mateix desenllaç. L’objectiu del text, que va aconseguir recollir més de 700.000 signatures i el suport de 900 entitats, és permetre la regularització extraordinària del voltant de 500.000 persones migrants que viuen i treballen a l’Estat. La proposició de llei dona sis mesos al govern espanyol per aprovar un reial decret amb el procediment per regularitzar la situació administrativa dels estrangers que es trobaven en territori estatal abans de l’1 de novembre del 2021. A partir d’aquí, els grups parlamentaris podran registrar esmenes per modificar o complementar el contingut.
ERC reivindica que “no tirar endavant la llei seria permetre una forma moderna d’esclavatge”
Durant el debat, Jordi Salvador, d’ERC, ha lamentat que s’hagi trigat tres anys a debatre i començar a tramitar la ILP, “l’únic mitjà que tenen els ciutadans” per dur lleis al Congrés: “És una vergonya, una falta de respecte i un insult a la democràcia”. Salvador ha proclamat que “no tirar endavant la llei seria permetre una forma moderna d’esclavatge” i ha reclamat aprovar-la quan més aviat millor per “raons democràtiques amb majúscules”. Ha esgrimit que no es pot permetre que “milers de persones visquin en condicions de pobresa i exclusió social” i que, per culpa de faltes administratives, estiguin “excloses de la sanitat o del treball digne” i “exposades a l’explotació laboral i vulneració de drets bàsics”.
El diputat republicà també ha esgrimit “raons econòmiques”, donat que la regularització beneficia tant “els immigrants en situació irregular” com a “l’economia i la societat receptora”: “Augmentarien immediatament les contribucions a la seguretat social i a Hisenda i impulsaria l’activitat econòmica legal”. A més, ha fet valdre la “contribució dels immigrants a la riquesa cultural i social”.
Des del PSOE, Elisa Garrido ha destacat la necessitat de “continuar avançant en mecanismes que garanteixin processos segurs de migració” i “no donar ales als discursos que sembren por i odi”. Ha titllat el text de Vox de “còctel perillós” i de “discurs corrosiu contra la base de la democràcia” amb el qual el partit d’extrema dreta vol “enverinar la societat espanyola d’odi” i “crear alarma social”. Per la seva banda, Gala Pin, diputada dels comuns, integrats en Sumar, ha reclamat al PSOE el “compromís” d’aprovar la ILP per “justícia social” i per un “principi antifeixista”.
El PP reclama que no es puguin acollir els migrants que “cometin delictes, siguin reincidents o tinguin ordre d’expulsió”
En nom del PP, Sofía Acedo ha anticipat que els populars presentaran una esmena amb l’objectiu que “no es puguin acollir” a la regularització les “persones estrangeres que cometin delictes, siguin reincidents o tinguin ordre de detenció”. Acedo ha argumentat que les persones estrangeres “sempre han sigut benvingudes a Espanya per treballar i aportar al teixit socioeconòmic i cultural”, però “no aquelles que tenen causes judicials obertes, encara que sigui per delictes menys greus”. A més, ha relatat que el PP també promourà una modificació de la directiva de residents de llarga duració per tal d’expulsar els migrants que, “estant en una situació administrativa irregular en qualsevol país de la Unió Europea siguin expulsats o hagin estat condemnats a pena de presó”. Els populars també reclamen “agilitzar els expedients de retorn dels immigrants” i “reforçar” les fronteres. Durant la seva intervenció, ha disparat dards al PSOE i a Vox i ha acusat els socialistes d’utilitzar la migració com un “instrument”.
“Visibilitzar la població migrant i garantir els drets laborals”
L’exposició de motius de la ILP argumenta que la regularització extraordinària permetrà “visibilitzar la totalitat de la població migrant que resideix al país”, “compensar les desigualtats que presenten com a punt de partida” i “garantir els drets laborals en condicions d’igualtat, reduint les situacions d’abús i explotació”. També xifra en entre 390.000 i 470.000 les persones que resideixen a Espanya de manera irregular, “de les quals una tercera part serien menors d’edat”, i recorda que a la Unió Europea hi va haver 43 programes de regularització en disset estats membres entre el 1996 i el 2008.
A més, el text denuncia que la irregularitat suposa un “dèficit de governança pública” i una “condemna” a “l’explotació laboral”, la “invisibilitat davant les institucions”, la “desprotecció legal” i “l’exclusió de facto de serveis públics essencials com l’educació i la sanitat”. Alhora, alerta que “impedeix a molts migrants contribuir dignament amb capacitats que són essencials per al sosteniment de la societat” i “limita les contribucions fiscals d’aquests treballadors als impostos indirectes del que consumeixen”.