El PSOE tenia al seu davant un informe dels lletrats que s'obria a acceptar la proposició no de llei de Junts per Catalunya que insta Pedro Sánchez a sotmetre's a una qüestió de confiança. No obstant això, els socialistes han frenat la iniciativa del bracet de Sumar. La Mesa del Congrés dels Diputats ha optat finalment aquest dimarts per ajornar la decisió sobre què fer amb la iniciativa del partit de Carles Puigdemont per tal de "continuar-ho estudiant". L'argument que utilitza l'equip de Francina Armengol —presidenta de la cambra baixa— és que l'informe dels lletrats és “molt obert”. De totes maneres, no es demanarà un nou document als serveis jurídics de la cambra.

La Mesa tenia aquest dimarts quatre opcions sobre la taula: admetre la iniciativa de Junts, rebutjar-la, instar el grup parlamentari a reformular la seva iniciativa i xutar la pilota endavant amb l'excusa de continuar estudiant la PNL. S'ha optat aquesta darrera opció. "La Mesa ha vist que hi havia molta càrrega jurídica en aquesta decisió i que podria assentar un precedent" de cara a futures iniciatives que s'assemblessin a la plantejada per Junts per Catalunya, argumenten les fonts consultades per aquest diari. I, davant d'això, s'ha optat per tornar-ho a debatre a la pròxima reunió de la Mesa, perquè endarrerir la decisió "no té repercussió directa". Es calcula que l’òrgan de govern de la institució es tornarà a reunir el pròxim mes de gener. Si llavors sí que s’admetés la PNL de Junts, la iniciativa podria debatre’s en un Ple a finals de febrer o a principis de març.

L'informe dels lletrats

Els lletrats del Congrés van entregar a la Mesa de la institució un informe en què s'obrien a acceptar la iniciativa de Junts. “Com que és una proposició no de llei, el resultat de la votació no tindria impacte jurídic en la relació de confiança existent entre el poder legislatiu i l’executiu”, apuntava l'informe. Però, tal com ha acabat sent, deixava en mans de la majoria del PSOE i de Sumar admetre la iniciativa de Junts en la reunió de la Mesa del Congrés. Perquè el text assenyalava que, davant l'absència de "precedents de proposicions no de llei similars, correspon a la Mesa fixar un criteri que servirà com a referència per a la decisió entorn de l'admissió a tràmit d'altres iniciatives de control en el futur".

El PSOE, fa una setmana, esbombava pels passadissos del Congrés dels Diputats que la Mesa acabaria tombant la iniciativa de Junts. Asseguraven llavors que els lletrats li entregarien un informe completament contrari a acceptar la proposició no de llei de la principal força independentista. En converses amb els periodistes que cobreixen la informació parlamentària de Madrid, els socialistes s'escudaven en un precedent del 2013: ells mateixos van registrar llavors una moció en el qual s'instava Mariano Rajoy a "assumir responsabilitats polítiques" per haver mentit a la cambra respecte dels casos de corrupció del PP. Llavors, els lletrats van tombar-la argumentant que es tractava d'una moció de censura encoberta.

Però l'informe dels serveis jurídics argumenta que no s'han de barrejar peres amb pomes: "Una cosa és pretendre que el Congrés exerceixi una competència pròpia —exigir la responsabilitat política— per un camí diferent del previst —la moció de censura—, i una altra és instar el president del govern a exercir una competència que és seva —plantejar una qüestió de confiança—, la qual cosa no deixa de ser l'essència mateixa d'una proposició no de llei". 

 

Puigdemont, entrevistat aquest dimarts a TV3

La decisió del PSOE d'ajornar aquesta decisió tindrà conseqüències? Pedro Sánchez només haurà d'esperar fins a les deu de la nit d'aquest mateix dimarts, quan TV3 entrevistarà Carles Puigdemont com a líder de la principal força de l'oposició al Parlament de Catalunya. Va ser el mateix president de la Generalitat a l'exili qui el passat dilluns, en una roda de premsa des de Brussel·les, va denunciar els incompliments per part del PSOE dels acords signats fa un any amb Junts i va instar Pedro Sánchez a sotmetre's a una qüestió de confiança.

De forma simultània, els independentistes registraven al Congrés dels Diputats una proposició no de llei en què, si s'acaba admetent i acaba prosperant, la cambra baixa instaria el president del govern espanyol a sotmetre's a aquesta moció; perquè el partit del president a l'exili ja s'ensumava que el líder socialista no acceptaria la seva exigència pel seu propi peu. Així va ser: pocs minuts després, la Moncloa asseverava que Pedro Sánchez no té cap intenció ni veu necessari sotmetre's a aquesta qüestió de confiança. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!