La presó permanent revisable no només no serà derogada, sinó que podria veure ampliats els supòsits en què s'aplica. Aquest dimarts, el Congrés dels Diputats ha fet el primer pas per a reformar el Codi Penal i incloure dos nous casos d'aplicació d'aquesta severa condemna. L'objectiu és que també es pugui aplicar en casos d'assassinat amb ocultació de cadàver i per a assassins que tornen a matar un cop han sortit de la presó després de complir condemna. Avui s'ha votat la presa en consideració per una àmplia majoria. A la tribuna de convidats del parlament hi havia els familiars de Marta del Castillo, Marta de Calvo i Diana Quer.
Es tracta d'una proposició de llei registrada pel Partit Popular, Ciutadans, Coalició Canària i Fòrum Astúries. També han premut el vot favorable l'extrema dreta de Vox i el PSOE. Els socialistes s'hi van oposar des de la seva aprovació durant el govern de Rajoy, la van recórrer davant del Tribunal Constitucional (que finalment la va avalar el passat mes d'octubre) i prometien derogar-la en el seu programa electoral. En canvi, l'altre soci del govern espanyol, Unidas Podemos, hi ha votat contra, després d'un intens debat en el si del grup parlamentari.
La iniciativa legislativa justifica que l'ocultació del cadàver produeix un dolor afegit a les famílies de les víctimes, i el fet que es pugui castigar amb presó permanent revisable podria servir d'estímul perquè els assassins descobreixen el lloc on es troba el cadàver. Actualment, aquesta pena està reservada per casos d'assassinat de menors de setze anys o vulnerables per motius d'edat, discapacitat o malaltia; per casos de violació i assassinat, o per casos d'assassinat perpetrats per membres d'organitzacions criminals.
Des del PSOE, que va fer-ne durant temps campanya en contra, asseguren que han adquirit aquesta posició "després de mesos de feina, coneixent casos concrets i empatitzant sempre amb les víctimes i les seves famílies, coneixent el seu patiment i dolor davant d'un fet tan inhumà". En aquest sentit, remarquen que de moment només és un sí a la presa en consideració, que la reforma encara té recorregut parlamentari i que hi treballaran "per aportar rigor jurídic".
En canvi, molts altres grups no han comprat aquests arguments, començant pels seus companys d'Unidas Podemos. El soci petit del govern espanyol ha posat l'exemple dels Estats Units per a advertir que condemnes com aquestes no ajuden a la disminució de la delinqüència.