L'Estat espanyol ha donat el seu vistiplau a l'adhesió de Suècia i Finlàndia a l'OTAN, tal com ho han de fer tots els estats membres segons dicta el tractat, encara que els partits que conformen el govern espanyol han votat altra vegada en direccions oposades. Previsiblement, el protocol d'aprovació dels dos nous aliats ha tirat endavant amb els vots dels diputats del PSOE, PP, Vox, Cs, PDeCAT, Junts i PNB, mentre que els socis de govern de Pedro Sánchez, Podemos, s'han abstingut, com també ho han fet ERC i Bildu. A més a més, els membres d'Izquierda Unida dins les files d'Unidas Podemos han votat en contra, juntament amb BNG i la CUP.
Espanya avala l'adhesió de Suècia i Finlàndia a l'OTAN
El ple del Congrés ha ratificat per 290 vots a favor, 47 abstencions i 11 vots en contra els protocols als tractats de l'Atlàntic Nord sobre l'adhesió de Suècia i Finlàndia sol·licitats el juliol passat a Brussel·les, i que s'espera que tiraran endavant després de les negociacions amb Turquia. Els sovint aliats del govern espanyol al Congrés com a ERC, EH Bildu, Más País o Compromís, s'han sumat a les abstencions de Podemos davant els seus posicionaments en contra l'OTAN, però han justificat l'abstenció considerant que no poden votar en contra de les decisions sobiranes de Suècia i Finlàndia, que van aprovar l'adhesió en referèndums. No obstant això, els diputats d'IU, com l'exsecretari d'Estat per a l'Agenda 2030 i actual dirigent del PCE Enrique Santiago han votat en contra, juntament amb BNG i la CUP. Així i tot, el ministre de Consum, Alberto Garzón, i coordinador federal d'Esquerra Unida, s'ha desmarcat dels seus companys i s'ha abstingut, tal com s'havia acordat a la direcció federal del partit.
El PSOE i Podem tornen a votar en direccions oposades
Abans de l'aprovació, el diputat d'En Comú Podem Gerardo Pisarello ha insistit que cal trobar una "sortida negociada" de l'Aliança Transatlàntica perquè, al seu entendre, "la prioritat de l'OTAN és no permetre que Europa tingui una política de seguretat pròpia" i arrossegar la població europea "al risc cert de l'aniquilació nuclear". L'OTAN, ha dit, "és una oligarquia militar i econòmica" que "arrossegarà Europa a l'extrema dreta" i, per tant, Podem no pot donar el vistiplau al seu creixement. Per contra, el diputat del PSOE Sergio Gutiérrez ha recordat que les democràcies europees "no poden ser equidistants" entre "agressors i agredits" perquè "abans de la guerra d'Ucraïna hi va haver Crimea" i la intromissió del govern de Putin als Estats Units i el seu finançament de l'extrema dreta a Europa. Gutiérrez ha preguntat als qui no han votat a favor com pensen garantir la "pau" sense forçar la rendició d'Ucraïna, i els ha acusat de reduir la "pau" a un "eslògan". L'adhesió de Suècia i Finlàndia, ha dit, no és fruit d'unes ànsies expansionistes d'aquests dos països, sinó del seu temor a Rússia.