Llum verda. El Congrés dels Diputats ha aprovat còmodament el decret d'estalvi energètic aquest dijous. La mesura, anunciada i aprovada fa unes setmanes per l'executiu de Pedro Sánchez, pretén reduir la demanda elèctrica a Espanya aplicant un seguit de mesures, com ara obligar les botigues a apagar els llums dels aparadors a la nit i limitar la temperatura a la qual poden funcionar els aires condicionats i les calefaccions. Tot plegat, amb la intenció d'afrontar una tardor i un hivern en el qual el conflicte amb Rússia podria reduir la capacitat energètica a Europa.
Per a tirar endavant el decret, el PSOE i Unidas Podemos no han hagut de patir perquè diversos dels seus socis han confirmat durant el debat del Congrés que no torpedinarien la seva aprovació. És el cas d'Esquerra Republicana. El portaveu dels republicans a la cambra, Gabriel Rufián, ha explicat que, malgrat veure amb mals ulls que el text inclogui altres qüestions no relacionades amb l'estalvi energètic, el seu 'sí' respon a la voluntat d'aconseguir que la norma es tramiti com a projecte de llei (com s'ha compromès el govern espanyol) i així poder incloure les seves demandes de millores. Precisament, el diputat del PSOE César Ramos ha detallat durant el debat que el document es tramitarà en un màxim de quatre setmanes per tancar el termini d'esmenes.
Junts i la CUP, en contra
Per la seva banda, Junts i la CUP han mantingut el 'no' que ja havien confirmat amb anterioritat. La portaveu Míriam Nogueras ha considerat un "xantatge" precisament que el decret barregi temes, per la qual cosa l'ha titllat de norma "macedònia". I és que ha recordat que entre altres qüestions s'inclou el rescat de les autopistes deficitàries de Madrid i una compensació de 1.360 milions d'euros a les elèctriques, com ja va denunciar ahir. A més, ha carregat contra els partits que es "rendeixen a aquest xantatge", en un evident dard cap als republicans. Des de la CUP, Albert Botran també ha censurat que es barregin temes i ha opinat que és un greu error focalitzar la crisi energètica en Rússia perquè aleshores no es posa el focus en "aspectes de fons" com l'emergència climàtica.
I també el PDeCAT ha acabat votant a favor de la mesura. El portaveu de la formació al Congrés, Ferran Bel, ha celebrat, com Rufián, que el seu caràcter de projecte de llei permeti esmenes de la resta de grups, i ha confiat que la posterior convocatòria de la ponència sobre la norma sigui "immediata" per evitar que s'eternitzi la seva tramitació. Bel també ha explicat que l'executiu ha obert la porta a habilitar ajudes econòmiques als comerços que hagin de fer obres per adaptar-se a les noves obligacions. Més enllà, Sánchez també s'ha assegurat els suports d'altres socis de la investidura, com ara EH Bildu. La portaveu Mertxe Aixpurua ha justificat la decisió per "responsabilitat" i perquè el partit veu bé les mesures energètiques i socials que conté. A més, EH Bildu ha acordat amb el govern espanyol revisar a l'alça els objectius de la llei de canvi climàtic de cara al 2023. El PNB i Más País han votat a favor, mentre que el BNG s'ha abstingut, i les tres dretes de Partit Popular, Vox i Ciutadans s'han oposat.