El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres el decret llei sobre les mesures per combatre la sequera que afecta bona part del territori de l’estat espanyol. El decret, que inclou també un nou transvasament per a Doñana i descomptes pels joves que utilitzin l’Interraïl aquest estiu, ha estat aprovat gairebé per unanimitat de tots els grups (PSOE, Unidas Podemos, PP, ERC, Bildu, Ciutadans, etc.). No hi ha hagut cap grup que hi hagi votat en contra, mentre que sí que s’hi han abstingut Vox i la CUP. Junts per Catalunya, per la seva banda, ha decidit no participar en aquesta votació. La líder de la formació a Madrid, Míriam Nogueras, ha visitat el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont.

D’aquesta manera, el Congrés dels Diputats ha convalidat el decret llei que ja estava en vigor des de la seva aprovació al Consell de Ministres. L’òrgan encarregat de donar-li llum verda, però, ha estat la diputació permanent; en altres paraules, els serveis mínims de la cambra baixa quan es dissolen les Corts, com va passar en motiu de la convocatòria de les eleccions generals del 23-J. Així doncs, si el govern espanyol aprova cap altre decret abans de la celebració d’aquests comicis, la diputació permanent també haurà de decidir sobre la seva convalidació.

Un dels punts del decret llei que ha generat més polèmica i més crítiques per part dels grups parlamentaris és l’apartat relacionat amb els descomptes a l’Interraïl pels joves. Per posar un exemple, Edmundo Bal, de Ciutadans, que ha aprofitat la seva intervenció per acomiadar-se de la cambra baixa, ha denunciat que ell també va fer l’Interraïl quan era jove. “I mai no em va semblar cap urgència abaratir-lo”, ha dit, assenyalant que la veritable “urgència” la tenia Pedro Sánchez per fer campanya electoral des de La Moncloa el passat 28-M, per molt que la jugada li sortís malament. 

Paral·lelament, Esquerra Republicana ha justificat que abaratir el transport públic pels joves és sempre un deure. Ara bé, la diputada Marta Rosique s’ha queixat de l’ús electoralista de l’anunci. “Tot i que sigui un pas endavant perquè els joves optem per un tren abans que per un cotxe, de res no serveix si hi ha incidències repetidament”, ha denunciat la republicana en referència al caos constant de Rodalies. El diputat del BNG, Néstor Rego, s’ha queixat que amb aquest decret llei, el govern espanyol “barreja peres amb pomes”.

Les mesures del decret llei: ajudes directes, subvencions i infraestructures hídriques

Les mesures del decret llei aprovat aquest dimecres inclouen mesures fiscals i ajudes directes al sector agrícola i ramader que superen els 636 milions d’euros, a més de la subvenció del 70% del cost de les pòlisses d’assegurances per la sequera dels cultius més compromesos per la falta de pluges i les temperatures tan elevades. El govern presidit per Pedro Sánchez també ha decidit destinar 355 milions d’euros pels productors de carn i de llet de boví, oví i caprí i altres cinc milions al sector apícola.

Així mateix, amb aquest decret llei també s’aprova el nou transvasament per reduir la pressió sobre els aqüífers que alimenten el Parc Nacional de Doñana i es dona cobertura a la construcció de noves infraestructures, com plantes dessalinitzadores, duplicar la reutilització d’aigües urbanes, i reduir els cànons i tarifes de les explotacions agràries afectades