La llei de canvi climàtic i transició energètica ha superat avui el seu últim tràmit al Congrés dels Diputats. La norma impulsada pel govern espanyol de coalició fixa tota una sèrie de fites fins a assolir la neutralitat d'emissions l'any 2050. Només l'extrema dreta de Vox hi ha votat en contra. La resta, des d'Unidas Podemos i el PSOE fins a Junts o ERC, hi han votat a favor. El PP i la CUP, tot i que per motius totalment contraposats, han optat per l'abstenció. El president Pedro Sánchez ha parlat d'una "revolució" que crearà "milers i milers" de llocs de treball en els pròxims anys.
Quins objectius estableix la llei aprovada pel Congrés? Que el 2030 ja s'ha de produir una reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'almenys un 23% respecte l'any 1990. En paral·lel, aquell any, les energies renovables hauran de representar com a mínim el 42% del consum elèctric i el 74% de la producció. Per altra banda, la norma estipula que el 2050 el parc d'automòbils haurà de ser lliure d'emissions directes de CO2. No prohibeix que es venguin vehicles contaminants, però el 2040 els nous cotxes hauran de tenir de CO2 per quilòmetre.
La llei de canvi climàtic també fixa un objectiu molt més immediat: el 2023, els municipis de més de 50.000 habitants i els territoris insulars hauran d'haver introduït zones de baixes emissions en les seves planificacions urbanes i hauran d'afavorir els desplaçament a peu, en bicicleta o a través de vehicles elèctrics.
Després del debat al Congrés, la vicepresidenta de Transició Ecològica s'ha felicitat per la llum verda a una "llei imprescindible que s'ha ajornat massa temps". En aquest sentit, com també ha fet el president Pedro Sánchez, Teresa Ribera ha assegurat que "estem davant d'una gran oportunitat de transformar la generació d'ocupació, la prosperitat, el progrés" i ha defensat que "no volem deixar un mode de creixement insostenible abocat al desastre i al col·lapse".
Vox en contra, la CUP s'absté
Tampoc no se'ls esperava gaire sensibilitat ecològica, però l'extrema dreta de Vox ha estat l'únic grup que ha votat en contra la norma. La diputada Mireia Borrás ha fet un còctel parlant d'una llei "sectària", d'"agenda ideològica", de "misèria" i de "milers d'espanyols sense feina", sense dades que ho sostinguessin. El PP ha justificat la seva abstenció argumentant que és "un projecte petit, limitat i que arriba tard". En termes similars als d'Abascal, el diputat popular Guillermo Mariscal ha denunciat que Sánchez "vol ideologitzar la batalla del clima" i que provocarà "el tancament d'empreses" i "l'enfonsament de l'economia espanyola".
La CUP s'ha abstingut també, però res a veure amb la dreta espanyola. Ho ha fet per a "expressar una crítica a una llei que ja és obsoleta". El diputat Albert Botran l'ha trobat molt poc ambiciosa, amb uns objectius d'emissions "molt per sota" dels que ha aprovat l'administració nord-americana de Joe Biden i de la mateixa "realitat".