La primera llei espanyola de l’habitatge és ja una realitat. PSOE, Podemos, ERC i Bildu han premut aquest dijous els botons verds al Congrés dels Diputats i, d’aquesta manera, han entregat les claus de la llei al Senat. Junts per Catalunya, en canvi, juntament amb el PNB i el PDeCAT, ha votat en contra de la llei, argumentant invasió de competències. El PP i Vox també s’hi han oposat a l’entendre que “només afavoreix els ocupes”. També s’ha situat en el bloc del ‘no’ la CUP, però per considerar la normativa espanyola insuficient i un “colador per continuar atropellant drets”. Així doncs, la llei espanyola de l'habitatge ha estat aprovada per l'ajustat resultat de 176 vots a favor i 167 en contra. L'única abstenció de l'hemicicle ha estat la del diputat gallec del BNG.
El PSOE ha criticat les acusacions d’invasió de competències assenyalant els beneficis que pot tenir aquesta llei. “La campanya de vacunació també va ser una invasió de competències?”, ha assenyalat José Luis Ramos des del faristol, per escudar-se en els beneficis innegables d’haver vacunat la població espanyola contra el coronavirus. El diputat socialista també ha volgut marcar distància amb el PP, acusant els populars de concebre l’habitatge “com un negoci” i “no com un dret”. Podemos, a través de la diputada Pilar Garrido, ha definit aquest dijous com “un dia especial”. A banda d’agrair la feina feta a les ministres socialista Raquel Sánchez i de Podemos Ione Belarra, ha assegurat que amb l’aprovació d’aquesta nova llei, l’habitatge “passa de ser una mercaderia més, a ser entès com un bé de primera necessitat”. “Gràcies per la feina feta, ha dit referint-se a les ministres de Transports i Agenda Urbana i Drets Socials”.
ERC critica la negativa de Junts
El PSOE i Podem s’han valgut de l’aliança ERC–Bildu per apuntalar la votació. Per als republicans, Pilar Vallugera ha carregat contra el vot negatiu de Junts i el PDECAT. “Defensen la posició de no-intervenció perquè són de dretes amb l’excusa de la no-intervenció. Tots sabem que ni Junts ni el PDeCAT estan per la contenció de rendes ni per parar els desnonaments”, ha etzibat la diputada que, tot i manifestar que la legislació “permetrà avançar”, ha admès que “hi ha moltes coses a millorar”. Vallugera també ha lamentat que el Tribunal Constitucional anul·lés part de la llei catalana de l’habitatge. “Quan la vam rebre era impossible que tingués cap efecte sobre la realitat”, ha dit per treure pit dels retocs que han pactat amb Bildu.
En aquesta línia, l’abertzale Oskar Matute també ha defensat que el text “és un pas curt, però necessari”. “L’alternativa a això és la desregulació dels mercats i que els grans propietaris continuen campant a plaer”, ha afirmat el diputat, que ha insistit que la llei “garanteix el respecte a les comunitats autònomes i ajuntaments”. Per això, Bildu ha contradit la dreta catalana i basca recordant que “no és un text centralitzador, però sí habilitant”. “Això sí, farà falta voluntat política per aplicar-la”, ha rematat Matute.
Junts denuncia invasió de competències
Junts, el PDeCAT i el PNB han construït el bloc del ‘no’ a l’entendre que la legislació aprovada envaeix competències de la Generalitat. Junts, a més, ha acusat els impulsors d’aquesta llei de “copiar” malament la llei catalana de l’habitatge. “No es tracta de repetir i copiar, sinó d’adaptar i rebutjar segons les necessitats”, ha manifestat des del faristol del Congrés la diputada Mariona Illamola. De fet, ha recordat que exemples com els de Berlín, San Franciso, París o Catalunya posen de manifest que la regulació del mercat de l’habitatge és un tema molt complex: “En aquests casos els preus es van reduir el primer any, però després va augmentar l’oferta de lloguer irregular i de compravenda”.
De totes maneres, la diputada de Junts ha insistit que la línia més vermella de la seva formació —que ha portat el grup a votar negativament— és la invasió competencial. “Qui ha de decidir la política d’habitatge” dels catalans “és el Parlament, i no aquesta cambra”, ha bramat Illamola a la resta de diputats del Congrés. “Aquesta llei no solucionarà el problema de l’habitatge”, ha sentenciat la parlamentària de Junts.
La invasió de competències també ha estat el que més ha picat el crostó del PDeCAT. “Estan convertint una competència exclusiva en una competència compartida amb l’Estat”, ha assegurat el portaveu de la formació, Ferran Bel. El parlamentari també ha denunciat que Madrid “digui quines finalitats ha de tenir la política d’habitatge a Catalunya”. Encara que per motius diferents, la CUP també hi ha votat en contra perquè creuen que es queda curta i “envia un missatge de derrota”. La diputada Mireia Vehí sospita que “la llei és el cavall de Troia del PSOE perquè el mercat continuï governant el dret a l'habitatge” i ha remarcat que “no corregeix l’acaparament de propietats”. Així i tot, ha volgut enviar també “un missatge d’esperança” assegurant que el mercat “es pot regular” i que “hi ha estudis que demostren que la regulació ajuda a abaixar els preus del lloguer”.
PP i Vox s’oposen a la llei de l’habitatge
Al seu torn, la dreta espanyola —el PP i Vox— s’ha despenjat de la llei denunciant que la norma fa un favor a les ocupacions. La diputada popular Ana María Zurita creu que “només afavoreix els ocupes”. “Estan fent mal als joves, a les famílies vulnerables, als propietaris i als que no poden accedir a un habitatge”, ha afirmat la diputada, que alhora ha subratllat que “també vulnera el dret a la llibertat”.