Llum verda sense sorpreses. Amb una aclaparadora majoria, el Congrés dels Diputats ha ratificat el reial decret llei que van acordar el PSOE i Junts fa quinze dies després que els juntaires tombessin el decret òmnibus que havia impulsat el govern espanyol inicialment (i sense consens). El nou text recuperava les mesures socials d’aquella norma: inclou, entre altres qüestions, la revalorització de les pensions (una pujada del 2,8% i de prop d’un 6% en les pensions mínimes), les bonificacions al transport públic i les ajudes per als afectats per la DANA. També contempla la suspensió dels desnonaments per a famílies vulnerables, amb la incorporació d’un sistema públic d’avals i garanties per a propietaris i llogaters, i la prohibició d’interrompre els subministraments bàsics d’aigua, llum i gas a consumidors vulnerables. A més, el PSOE va acabar reculant i va acceptar tramitar la iniciativa de Junts per emplaçar Pedro Sánchez a sotmetre’s a una qüestió de confiança. Per cert, el decret també inclou la cessió al PNB d’un palauet a París que li va arrabassar la dictadura franquista, que va ser un dels grans cavalls de batalla del PP. Al final, la votació s’ha saldat amb l’única oposició de Vox: 315 vots a favor, 33 en contra i una abstenció.
“Algú pot explicar per quin motiu van presentar un decret sense haver negociat el conjunt del document amb la formació que li podia donar els vots favorables? Algú pot explicar per què no van presentar un decret amb les mesures més sensibles i més urgents que sí que estaven parlades i tenien el vot de Junts des del primer moment?”, s’ha preguntat Isidre Gavín durant la seva intervenció. El diputat de Junts ha recriminat al PSOE que “manipulés les pors i la indignació de la gent” i utilitzés la votació com una “arma partidista per treure’n profit”. I ha anat un pas més enllà: “Una de les conseqüències de tot això és que durant uns dies no es va parlar de la gran quantitat d’investigacions i escàndols que tenen activats”. “És per això que van presentar un decret no consensuat?”, s’ha preguntat. El mateix dia que el Consell de Ministres va aprovar el decret, Míriam Nogueras va treure pit de la negociació: “Si vol aprovar reials decrets, Sánchez ha de negociar amb tots els partits dels quals necessita els vots per aprovar iniciatives”, va recordar la portaveu de Junts al Congrés. “Avui, el reial decret òmnibus és història i ha desaparegut”, va reivindicar. “Estem aconseguint fer que allò que ens diuen que és impossible sigui possible”, va reblar.
Des d’Esquerra Republicana, la diputada Inés Granollers ha lamentat avui que el PSOE “jugui” amb temes tan delicats com les ajudes del transport o les pensions i ha criticat que el decret òmnibus caigués pels vots de les “dretes” de Catalunya i Espanya. “Viuen en un altre món”, ha afegit en al·lusió al PP, Vox i Junts. I també ha enviat un missatge a la Moncloa: “Facin la feina ben feta, o els sortirà molt perjudicial en altres temes”, ha avisat. I ha reprovat “l’espectacle” dels socialistes de “portar-ho tot al límit”, cosa que acaba donant ales a les opcions populistes i d’extrema dreta.
El PP avala ara el nou decret
La sorpresa va saltar quan el PP, l’endemà del Consell de Ministres i després d’haver acusat el PSOE de “sotmetre’s a la humiliació” de Carles Puigdemont, van anunciar que votarien a favor del nou text. “No mereixen la confiança de ningú, però els espanyols no són culpables de la manca d’integritat del govern espanyol”, van argumentar. “Votarem ‘sí’ a aquesta rectificació. Que la seva incompetència i debilitat no perjudiqui qui no s’ho mereix”, van justificar. Dos dies més tard, Alberto Núñez Feijóo hi va posar veu a aquest argument: “Sabem que Sánchez esperava i desitjava que féssim el contrari del que farem i, en conseqüència, votarem per no fer el joc a la seva demagògia”, va afirmar en un acte sobre habitatge, en el qual va assumir que el seu vot “no alterarà el resultat per a cap de les decisions” amb les que no estan d’acord. Avui, durant el debat, el diputat popular Jaime de Olano ha defensat el canvi de posició dels populars amb dos arguments: el decret ha passat de ser “òmnibus” a “microbús” i inclou “importants modificacions”, amb una reducció en el nombre de mesures. “El PP va dir que aprovaria la pujada de les pensions, les ajudes al transport i per la DANA, i això és el que fa avui”.
Per la seva banda, el ministre Félix Bolaños ha reivindicat la “capacitat de diàleg” del govern espanyol amb la resta de partits: “Aquest govern ha demostrat que no deixa ningú enrere”, ha sostingut. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts també ha aprofitat per disparar contra el PP, que fa tres setmanes va votar en contra del decret òmnibus: “Els agraeixo que canviïn el seu vot, malgrat les mentides que han abocat. Van votar en contra pensant que estaven fent mal al govern, i no es van adonar que en realitat estaven fent mal a la gent”.
Què més inclou el decret? I què queda fora?
El decret que s’ha convalidat a la cambra baixa inclou altres mesures que estaven en vigor i que ara s’han refermat:
- La pujada del 9% de l’Ingrés Mínim Vital i de les pensions no contributives.
- La millora del bo social d’electricitat als consumidors vulnerables.
- Les ajudes als afectats per l’erupció del volcà a l’illa de la Palma.
- La pròrroga de l’escut antiopes per protegir les empreses de sectors estratègics en àmbits (com la seguretat, la salut i l’ordre públic) davant inversors estrangers de la Unió Europea.
- L’augment del topall per a la cotització extra, que s’aplicarà als salaris superiors a 4.900 euros.
- L’augment del mecanisme d’equitat intergeneracional, que s’ingressa a la guardiola de les pensions i que passarà del 0,7% al 0,8%.
En canvi, han quedat fora del decret bona part de les mesures tributàries i econòmiques, amb la previsió que es contemplin a un altre decret:
- Ajudes per a la compra de vehicle elèctric.
- Les ajudes a empreses electrointensives, que són les indústries que requereixen un alt consum d’energia.
- Els lliuraments a compte per millorar el finançament de les comunitats autònomes: va caure la partida de gairebé deu milions a repartir entre les comunitats.
- Els beneficis fiscals per a la UEFA per la celebració de les finals de la Champions League Femenina 2024 i de l’Europa League 2025.
- La deducció d’entre el 20% i el 60% de l’IRPF per obres de millora de l’eficiència energètica d’habitatges.
- La deducció del 15% de l’IRPF per la compra de vehicles elèctrics i de punts de recàrrega.
- L’enduriment de l’impost per a les fusions bancàries.