El Congrés dels Diputats ha citat aquest dimecres Jorge Fernández Díaz, María Dolores de Cospedal i Francisco Martínez com a compareixents a la comissió d’investigació de l’Operació Catalunya. L’exsecretària general del PP, l’exministre de l’Interior i el seu número dos s’incorporen a la llista de compareixents que fins ara només incloïa els noms d’Higini Cierco i José Manuel Villarejo. Després de la dificultat perquè els grups arribessin a un acord per votar llistes presentades per les diverses formacions, el president de la comissió, Ferran Bel, ha decidit votar individu a individu, i això ha permès tenir una llista més amanida que la pactada fa un mes.

El PSOE ha deixat fora de la llista de compareixents, però, Alícia Sánchez-Camacho, un dels personatges principals de l'Operacó Catalunya; així com l'expresident Mariano Rajoy, després que Villarejo l'assenyalés la setmana passada com el cervell de la trama. Fora de la llista també han quedat noms com el de l'exvicepresident espanyol Pablo Iglesias; la ministra Margarita Robles, l'exmajor dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero; l'excap de l'operatiu de la policia espanyola i la Guàrdia Civil l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i el periodista de La Sexta Antonio Ferreras

Ara bé, la llista de compareixents sí que inclourà el comissari i excap de la Unitat d'Afers Interns de la policia espanyola Marcelino Martín Blas, l'inspector de policia Bonifacio Díaz, l'excap de la policia espanyola Narciso Ortega, l'advocat de DRETS Agustí Carles, l'inspector en cap Celestino Barroso, el comissari de la policia Eugenio Pino, l'oficial de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbi, l'inspector José Ángel Fuentes Gago, l'exinspector Antonio Giménez Raso, l'excap de la Unitat Central de Suport Operatiu de la policia espanyola Enrique García Castaño, l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, el popular Ignacio Cosidó, l'excomissari José Luis Olivera, l'excap del CNP Agustín Castro, l'excap de la policia judicial José García Losada i l'excap d'Informació Enrique Barón. 

Els grups parlamentaris es reunien aquest dimecres amb l’objectiu de fixar els mètodes de treball d’aquesta comissió durant el seu futur. Això incloïa, com a principal objectiu, ampliar la llista de compareixents, ja que fa justament un mes la comissió es va encallar, els grups no es van posar d’acord i es va acabar imposant una llista de mínims presentada pel PNB. Era tant de mínims que només hi figuraven els noms de l'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo i l'exaccionista del BPA Higini Cierco.

Els membres de la comissió van pactar, en primer lloc, reunir-se la setmana següent per resoldre aquest problema, però per qüestions d’agenda no va ser possible. La intenció des del primer moment ha estat arribar a pactar per ampliar la llista de noms i elaborar un pla de treball que permetés aprofundir en la investigació de l'ús de les clavegueres de l'Estat.

PSOE, Podemos, Rajoy i els elements que encallen la comissió de l’Operació Catalunya

El PSOE s’ha negat en tot moment a incloure el nom de l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy a les seves llistes de sol·licituds de compareixences. Els socialistes han fixat sempre com a línia vermella aquesta compareixença, amb l’excusa que les compareixences de l’exlíder del PP no acaben resolent les investigacions que tenen lloc al Congrés.

És més: el PSOE té la intenció de diluir l’Operació Catalunya en una comissió sobre la Kitchen. És a dir, que no hi ha cap intenció dels socialistes en investigar més enllà del Ministeri de l'Interior que liderava llavors Jorge Fernández Díaz. Les seves intencions passen per convertir aquesta comissió d’investigació en un acte de campanya contra el PP; i evadir les seves responsabilitats en l’ús de les clavegueres de l’Estat per perseguir l’independentisme català.

De la mateixa manera, Podemos ha insistit sempre a fer comparèixer Pablo Iglesias a la comissió d’investigació, argumentant que l’exlíder de Podemos també ha estat víctima de les clavegueres de l’Estat. De fet, els morats també han reiterat la necessitat de fer-hi comparèixer periodistes espanyols que van col·laborar en l’Operació Catalunya. La formació ha assegurat en més d’una ocasió que, per anar al fons de la qüestió, cal investigar “les potes política i mediàtica” de la trama, a més de la policial.

Villarejo assenyala Rajoy com a cervell de l’Operació Catalunya

Fa una setmana va comparèixer ja en aquesta comissió l’excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo. Higini Cierco no ho farà fins després de les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M. L’excomissari va situar Mariano Rajoy durant la seva compareixença com a cervell de les accions contra l’independentisme català. “És una operació que s’estructurava des de les mateixes entranyes de la presidència del govern espanyol, la va tirar endavant la vicepresidenta (Soraya Sáenz de Santamaría), que era qui controlava el CNI”, va manifestar durant la seva compareixença.