El d'avui ha estat un simple tràmit: la comissió d'investigació de l'operació Kitchen s'ha constituït al Congrés dels Diputats. El que vindrà després de Festes ja és política en estat pur. La missió: pressionar un Pablo Casado que insisteix a bloquejar la renovació d'òrgans com el Consell General del Poder Judicial. Per aconseguir-ho, el PSOE i Unidas Podemos, a més dels partits independentistes, s'han aliat per habilitar el mes de gener (que com juliol i agost és inhàbil per a les Corts espanyoles). Així, la comissió que investigarà l'espionatge del PP i intent de robatori de proves a Luis Bárcenas començaria a treballar a tota màquina. Però també la comissió de Justícia, que abordarà la reforma per limitar les funcions del CGPJ de Carlos Lesmes.
L'objecte concret de la comissió és "l'ús il·legal d'efectius, mitjans i recursos del Ministeri de l'Interior amb la finalitat d'afavorir interessos polítics del PP i d'anul·lar proves inculpatòries per aquest partit en casos de corrupció durant els mandats de govern del Partit Popular". La sessió constitutiva, presidida per Meritxell Batet, ha nomenat com a presidenta la socialista Isaura Leal, com a vicepresidents Enrique Santiago (Unidas Podemos) i Carlos Rojas (PP) i com a secretaris Andrea Fernández (PSOE) i Ana Vázquez (PP).
No és poca cosa el que pot passar al gener --abans de les eleccions catalanes del 14-F-- a la comissió d'investigació de la Kitchen. Un cop constituïda, la comissió ja haurà d'aprovar el pla de treball de l'òrgan, que inclou la llista de compareixents. Hi ha cert consens per cridar a declarar l'expresident Mariano Rajoy i l'excomissari José Manuel Villarejo. Però la formació de Pablo Iglesias també està apretant perquè sigui citat Pablo Casado com a compareixent.
L'altre flanc és el bloqueig de la renovació del CGPJ, amb el mandat caducat des de fa més de dos anys. Tot i això, el ple presidit per Carlos Lesmes ha continuat fent desenes i desenes de nomenaments de magistrats. Justament amb això vol acabar el govern espanyol. La setmana passada, hi van posar la primera pedra, en un moviment que també buscava pressionar Pablo Casado. La reforma de la llei del poder judicial per limitar-ne les funcions va superar el primer tràmit al Congrés dels Diputats amb una àmplia majoria. La Moncloa està a l'espera que el PP accedeixi finalment a renovar-lo, cosa que fins ara ha estat impossible. D'aquí tots els punts de pressió.
"Operatiu parapolicial"
Segons el magistrat instructor de l'Audiència Nacional, els “òrgans superiors i directius de l’Administració General de l’Estat” van crear un “operatiu parapolicial” que va actuar, al marge de la llei, “almenys entre els anys 2013 i 2015”. El seu objectiu, aconseguir “material documental comprometedor d’alts dirigents” de Luis Bárcenas, extresorer del PP, i així neutralitzar les amenaces polítiques al govern de Mariano Rajoy. Se li van realitzar fins a 55 seguiments sense ordre judicial, segons les informacions publicades del sumari del cas. El principal objectiu va ser el seu xofer, Sergio Ríos, que hauria cobrat 53.000 euros per robar-li documentació, entre la qual hi ha àudios comprometedors.