Ja està pràcticament confirmat quin serà el nou consell d’administració de Radiotelevisió Espanyola, perquè el Congrés dels Diputats ha votat aquest dijous de forma definitiva la part de la nova cúpula d’RTVE que li correspon. La cambra baixa ha donat llum verda a un grup d’onze membres entre els quals es troben els periodistes Miquel Calçada i Sergi Sol, candidats proposats per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. També aquest mateix dijous, el PP ha anunciat quins són els quatre candidats que, amb la seva majoria absoluta al Senat, incorporarà a la direcció de la televisió i ràdio pública espanyola. La cúpula, en total, estarà formada per 15 persones.

Els quatre candidats anunciats aquest dijous pels populars són Eladio Jareño Ruiz (director de TVE entre 2016 i 2018 i responsable de TVE Catalunya en dues etapes), Rubén Moreno Palanques (va ser secretari general de Sanitat amb José María Aznar i Mariano Rajoy i diputat i senador del PP), Marina Vila Menor (periodista de TVE especialitzada en sanitat) i Ignacio Ruiz-Jarabo (director l’Agència Tributària del 1998 al 2001 i president de la SEPI entre el 2001 i el 2004). Segons els populars, han proposat aquests quatre candidats perquè RTVE “no pot quedar en mans de Pedro Sánchez”. “Ha de ser una Corporació al servei de l’interès general i no al servei del president del govern espanyol”, argumenten.

No obstant això, cal tenir en compte que RTVE sí que tindrà una correlació de forces en favor del govern espanyol i els seus socis, perquè els onze candidats que s’han aprovat definitivament aquest dijous al Congrés estan pactats entre PSOE, Sumar, Junts, ERC, PNB i Podemos. Els candidats socialistes eren José Pablo López (exdirector de continguts d’RTVE), Esther de la Mata (actual cap de premsa del ministre Félix Bolaños), Rosa Conde (cantant que fou regidora socialista a Madrid), Angélica Rubio (actual directora del diari El Plural i exdirectora de comunicació de José Luis Rodríguez Zapatero) i Mercedes de Pablos (periodista i escriptora). Sumar, soci minoritari del govern espanyol, ha aconseguit incloure dues candidates: Marta Ribas (exdiputada al Parlament per ICV i els comuns) i la secretària general de Comissions Obreres a RTVE, Maite Martín del Caz. Podemos i PNB han col·locat com a candidats Mario Muniesa i Maria Roncesvalls Solana, respectivament.

José Pablo López lidera totes les travesses per convertir-se en el pròxim president de Ràdio Televisió Espanyola. L’actual presidenta interina, Elena Sánchez, el va cessar fa uns mesos de les seves funcions com a director de Continguts. Tots dos van tenir discrepàncies pel fitxatge de David Broncano, i ara el PSOE l’ha rescatat en la llista de nous membres del consell d’administració.

Calçada i Sol es comprometen a promoure el català a RTVE

La setmana passada, els diversos candidats per formar part de la cúpula d’RTVE van passar els seus respectius exàmens al Congrés dels Diputats, en una comissió en la qual parlamentaris de diverses formacions polítiques els feien preguntes. Els candidats de Junts i ERC van comprometre’s a defensar la llengua catalana i les altres llengües cooficials amb el castellà a l’estat espanyol si aconseguien entrar al consell d’administració de Radiotelevisió Espanyola.

Miquel Calçada va apostar durant la seva audiència per “contribuir” des d’RTVE a la “difusió d’una llengua, el català, que és la llengua pròpia de Catalunya” i per ajudar a “servir a la població autòctona” i la “integració dels més de dos milions de persones que han arribat des de molts llocs del món en els últims vint anys”. “Ha arribat el moment que aquesta pluralitat formi part d’aquesta gran casa de la comunicació, de la mateixa manera que forma part de la realitat i de la mateixa manera que forma part també del Congrés i del Senat, i que l’estic expressant en aquests moments”, va esgrimir el periodista conegut com a Mikimoto.

Sergi Sol, per la seva banda, es va comprometre a vetllar per la “pluralitat nacional i lingüística” de l’estat espanyol. L’exmà dreta d’Oriol Junqueras va defensar que la “riquesa” de la pluralitat ha de ser vista en els organismes públics amb “joia i alegria”. Va insistir en el seu discurs que les llengües catalana, basca i gallega han de ser sempre “objecte de promoció i protecció”, i que així ho defensa també la Constitució. Una de les idees que va posar sobre la taula el també col·laborador d'ElNacional.cat és aprofitar “allò que la tecnologia permet fer amb un clic” i aconseguir que “els infants de Catalunya, Euskadi, Navarra o Galícia tinguin l’opció de veure els dibuixos en català, basc o gallec”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!