Arrenca un nou curs polític al Congrés dels Diputats. I ho fa, encara en dates poc habituals, a causa de l’ofensiva que ha armat el Partit Popular contra el govern espanyol en forma de bateria de peticions de compareixença. Els populars volen demanar explicacions a Pedro Sánchez per tres motius i a quatre ministres per diferents fets d’aquest estiu. Són María Jesús Montero (vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda), José Manuel Albares (ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació), Óscar Puente (ministre de Transport i Mobilitat Sostenible) i Ana Redondo (ministra d’Igualtat). Perquè tirin endavant, necessitaran el vot a favor del PP i Vox, juntament amb el d’un tercer grup parlamentari. En clau catalana, els populars assenyalen Sánchez pel retorn i posterior marxa de Carles Puigdemont i a Montero pel pacte entre el PSC i ERC sobre el finançament de Catalunya.
Pedro Sánchez pel retorn i marxa de Carles Puigdemont
Una de les principals demandes del PP és que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, expliqui al ple del Congrés les “raons” per les quals Carles Puigdemont “va poder passejar-se el dia 8 d’agost per Barcelona, fins i tot celebrar un acte públic, sense que s’hagués procedit a la seva detenció, malgrat tenir una ordre d’arrest cursada pel Tribunal Suprem” i detalli les “accions que havia emprès el seu govern per evitar-ho”.
Des del primer dia, el PP ha responsabilitzat la Moncloa, el PSOE i el PSC del retorn i posterior marxa de Puigdemont i ha demanat el cessament del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, per les “negligències” en la no-detenció. En canvi, des del govern espanyol, han insistit reiteradament que la responsabilitat “exclusiva i directa” de la marxa de Puigdemont va ser dels Mossos. En la seva resposta al jutge Pablo Llarena, el Ministeri de l’Interior relatava que la policia espanyola no va poder detectar Puigdemont a la frontera, però esgrimia que va oferir suport a la policia catalana i que aquesta no va ser “requerida”.
María Jesús Montero pel pacte PSC-ERC sobre el nou finançament de Catalunya
El segon ariet del PP té a veure amb el pacte entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa i la reforma del sistema de finançament de Catalunya. Els populars volen que la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda informi sobre el “sistema de finançament singular” i el “secessionisme fiscal” que “ha acordat amb els seus socis de manera bilateral i fora del sistema de finançament de comunitats autònomes de règim comú a canvi de presidir la Generalitat de Catalunya i continuar presidint el govern d’Espanya”. Segons va explicar el vicesecretari d’Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, Montero ha de dir “què passarà quan es trenqui la caixa de l’Agència Tributària i la caixa única que justifica la unitat econòmica d’Espanya” i “com es pagaran els serveis públics”.
María Jesús Montero va afirmar la setmana passada que l’acord entre socialistes i republicans no és “ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament” i va obrir una profunda polèmica amb ERC, que va amenaçar de tombar els pressupostos generals de l’Estat. Des del primer moment, el PP va acusar la vicepresidenta primera de “mentir” i de “negar el que han firmat amb ERC”.
Pedro Sánchez per la crisi migratòria
Les altres explicacions que el PP reclama al president espanyol tenen a veure amb la crisi migratòria derivada de l’arribada de migrants a les Illes Canàries. Just divendres passat, Sánchez es va reunir amb el president canari, Fernando Clavijo, per abordar aquesta qüestió: es va comprometre a donar 50 milions d’euros fins a finals d’any i va insistir que l’única via possible és la reforma de l’article 35 de la Llei d’Estrangeria, que ja es va frustrar el juliol. El PP demana la compareixença de Sánchez perquè informi sobre les actuacions que ha impulsat l’executiu per “afrontar l’emergència migratòria que viu Espanya i que afecta la Unió Europea”.
A més, els populars, que fa una setmana van presentar el seu pla migratori, que aposta per reforçar el control de les fronteres davant el “descontrol dels fluxos migratoris” amb més agents i amb el desplegament de Frontex, volen detalls sobre les mesures que adoptarà el govern espanyol per “garantir la necessària participació de tots els ministeris implicats i de la resta d’administracions” i permetre una “autèntica política d’Estat en matèria migratòria”. També reclamen al president espanyol que doni compte de les “actuacions del govern espanyol davant de l’impacte de la crisi migratòria en la cohesió socioeconòmica, territorial i de les relacions exteriors d’Espanya” i de les mesures que implementarà per “evitar la saturació dels serveis públics”.
Pedro Sánchez i José Manuel Albares per les eleccions a Veneçuela
Finalment, el PP vol que Sánchez comparegui per parlar de Veneçuela. En concret, els populars han registrat una petició de compareixença perquè expliqui la “postura oficial del govern espanyol en relació amb el possible frau electoral dut a terme pel règim dictatorial de Nicolás Maduro a Veneçuela, en contra de la voluntat del poble veneçolà, que va donar la victòria amb claredat a l’oposició”.
Així mateix, des de Gènova sol·liciten que el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, vagi a la Comissió d’Afers Exteriors perquè doni compte de la “inacció i falta de condemna al règim de Nicolás Maduro per la falta de garanties i transparència, així com per la manipulació en el procés electoral” i a la Comissió Mixta per a la Unió Europea perquè “expliqui les iniciatives que impulsarà el govern d’Espanya a la Unió Europea per garantir que la voluntat dels veneçolans manifestada a les urnes sigui respectada”. Albares es va tornar a negar ahir a reconèixer la victòria de l’oposició veneçolana perquè no seria “responsable” i no va descartar sancions si Maduro no publica les actes de les eleccions. Just fa dues setmanes, el mateix Albares va comparèixer a la Comissió d’Afers Exteriors el Senat, a petició del PP, amb el mateix objectiu. Aquell dia, Albares va subratllar que el govern espanyol defensa que “es respecti la voluntat democràtica dels veneçolans” i aposta per una “solució a la crisi de Veneçuela” que sigui “entre veneçolans” i que “vingui del diàleg”.
Óscar Puente pel “caos ferroviari”
El PP també assenyala directament el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, perquè doni explicacions sobre el “caos ferroviari que s’està produint aquest estiu a Espanya”. En concret, des de Gènova volen posar la lupa als fets que es van produir el 5 d’agost a l’estació de Chamartín, amb “avaries, retards, caos, finestretes trencades per poder respirar, passatgers atesos per la calor” i conèixer les “mesures que va adoptar prèviament per evitar aquestes situacions, que s’han demostrat insuficients”.
El ministre va comparèixer amb el mateix objecte la setmana passada al Senat. En aquella ocasió, Puente va reivindicar que “el servei ferroviari que es presta avui és el millor que s’ha prestat mai” i va subratllar que “el tren viu a Espanya el millor moment de la seva història” amb “rècord rere rècord de viatgers”. “Ja només m’ha faltat escoltar que, amb Franco, els trens anaven millor”, va afirmar amb ironia.
Ana Redondo pels “greus errors” de la Llei Trans i la Llei de Paritat
Finalment, l’última petició del PP referent al Consell de Ministre incumbeix a la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, perquè informi en comissió sobre les “conseqüències dels greus errors generats a la redacció” de la Llei Trans i la Llei de Paritat. En el primer cas, té a veure amb l’ertzaina que va intentar agredir la seva dona amb un ganivet a Sant Sebastià i que va havia canviat de sexe al registre civil. En el segon cas, al·ludeix a un “error tècnic” en la Llei de Paritat, que va entrar en vigor dijous passat, que desprotegeix els treballadors que tinguin una adaptació de jornada o s’acullin al nou permís de cinc dies per cura d’un familiar després d’un accident, malaltia greu o hospitalització.