El cas del diputat condemnat d'Unidas Podemos, Alberto Rodríguez situa Meritxell Batet, presidenta del Congrés dels Diputats, entre l'espasa i la paret. La Mesa del Congrés s'ha reunit aquest dijous per debatre sobre la situació de Rodríguez, que va ser condemnat a principis d'octubre a una pena de presó de 45 dies, substituïda per una multa, per un delicte d'atemptat contra l'autoritat. L'òrgan de la cambra baixa ha acordat, per cinc vots a tres (gràcies a la suma del PSOE i Unidas Podemos), demanar un aclariment al Tribunal Suprem, que és el tribunal que va condemnar Rodríguez, sobre els efectes d'aquesta sentència i la seva execució. A l'espera d'aquest aclariment, la Mesa ajorna la decisió sobre retirar l'acta al diputat de la formació lila.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, és partidària d'expulsar a Rodríguez, segons ElDiario.es. Aquesta posició té a veure amb la pressió del Tribunal Suprem. El criteri de Batet xoca amb el del PSOE i Unidas Podemos, que tenen majoria a la Mesa, tot i que la decisió final recaurà en mans de la presidenta de la cambra baixa. PP i Vox han manifestat que cal retirar la condició de diputat a Alberto Rodríguez. En aquest context, de la reunió surt la decisió de demanar un major aclariment, fet que els permetrà guanyar temps.

Setmana d'alt voltatge 

Aquesta setmana arrencava amb l'informe dels lletrats del Congrés, que expressaven que Alberto Rodríguez pot mantenir el seu escó. Aquests esgrimien que el fet que es substitueixi la pena de presó per una sanció econòmica (que el diputat ja ha abonat) planteja que la sentència no tingui "efectes extrapenals". Sostenen que la pena privativa de llibertat "no va arribar a néixer en cap moment" per haver estat substituïda des de l'inici per una multa. Això va fer que, inicialment, la Mesa s'inclinés per mantenir l'escó al diputat d'Unidas Podemos, amb els vots favorables de la seva formació i del PSOE, que sumen majoria.

El cas, però, es complicava el dimecres, després que el president de la Sala Segona del Suprem, Manuel Marchena, enviés una sol·licitud al Congrés per demanar un informe a la Mesa sobre la data d'inici de compliment de la pena d'inhabilitació especial a Rodríguez. Després d'aquesta petició, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, acorralada, ha decidit reunir d'urgència la Mesa aquesta tarda i ha tornat a passar la pilota al Suprem abans de respondre quan començarà el compliment de la inhabilitació.

Multa de 540 euros

El 7 d'octubre, la Sala Segona del Suprem condemnava Alberto Rodríguez per un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat, amb l'atenuant molt qualificat de dilacions indegudes. Això suposava una pena de presó de 45 dies, que es substituïa per una multa econòmica de 540 euros, que Rodríguez ja ha pagat.

Els fets pels quals el condemnaven es remuntaven al 2014, quan Rodríguez va participar en una protesta a La Laguna contra la llei Wert. Tres mesos després, el diputat d'Unidas Podemos coneixia que l'estaven investigant per, presumptament, haver clavat una puntada de peu a un agent de la policia.

Alberto Rodríguez anunciava després de saber que havia estat condemnat que recorreria la sentència al Tribunal Europeu dels Drets Humans en considerar que no s'havia aportat ni una prova contra ell. També subratllava que dos magistrats havien emès un vot particular considerant que la condemna hauria d'haver estat absolutòria. Durant el judici, no va haver-hi cap testimoni que confirmés la lesió a l'agent ni tampoc va mostrar-se cap imatge gràfica que ho corroborés.

La sala penal explicava a la sentència que la declaració del policia presumptament lesionat "no expressava cap dubte" i que "la credibilitat del testimoni ve avalada, a més, per la persistència en la versió mantinguda des del principi i per la inexistència de qualsevol classe d'animadversió contra l'acusat".

 

Imatge principal: Fotografia d'arxiu del diputat d'Unidas Podemos, Alberto Rodríguez. Europa Press.