Nova primera pedra per acabar amb els efectes més lesius de la Llei Mordassa. La reforma, pactada entre el PSOE i Bildu i que compta amb l’aval de Sumar, ERC, el PNB i el BNG, ha superat el seu primer examen parlamentari al Congrés i comença ara una tramitació a la cambra baixa que no estarà exempta de dificultats. Els republicans celebren que els socialistes hagin deixat enrere els límits que van imposar la passada legislatura i que va fer descarrilar una reivindicació que s’arrossegava des de feia anys, però Junts alerta que el nou redactat és una “versió light” de la norma per “no fer enfadar” els sindicats policials i adverteix que, sense canvis de fons, “serà molt difícil que la tramitació de la llei arribi a bon port”. En la votació d’aquest dimarts no hi ha hagut sorpreses i la proposició de llei s’ha pres en consideració per 176 vots a favor i 170 vots en contra. El PP i Vox han bramat contra la modificació, el mateix dia que els sindicats policials, molt crítics amb la iniciativa, han protestat a la Carrera de San Jerónimo contra la llei. En la passada legislatura, fa un any i mig, ERC i Bildu van trencar amb el PSOE i Podemos davant la negativa dels dos socis del govern espanyol de prohibir les pilotes de goma i de posar punt final a les devolucions en calent a la frontera. Ara s’ha aconseguit que això canviï.
De l’acord entre el PSOE i els seus socis parlamentaris, destaquen tres punts principals. En primer lloc, el compromís de la “substitució progressiva” de les actuals pilotes de goma per part de les Forces de Seguretat. En segon lloc, la fi de la “discrecionalitat” en la imposició de sancions administratives per faltes de respecte a l’autoritat i desobediència, que hauran de ser “objectivables i justificades”. I en tercer lloc, la presentació en un termini de sis mesos d’una reforma de la Llei d’Estrangeria per acabar amb les devolucions en calent de migrants a la frontera.
Junts considera que la reforma de la Llei Mordassa és una “versió light” per “no fer enfadar” els sindicats policials
Durant el debat, Junts ha volgut receptar prudència i ha mostrat les seves desconfiances cap al redactat actual. El diputat Josep Pagès ha esgrimit que la iniciativa no suposa un “replantejament democràtic de la seguretat ciutadana”, sinó una “versió light” de la Llei Mordassa, que “ni reformula, ni encara menys deroga” els “fonaments antidemocràtics de la llei aprovada unilateralment pel PP”. “Es limita a polir-ne alguns dels aspectes més lesius amb molta precaució de no fer enfadar els sindicats policials”, ha lamentat. Els juntaires deixen clar que no acceptaran el “xantatge de l’adhesió total o res” i avisen de les condicions sense les quals “serà molt difícil que la tramitació de la llei arribi a bon port”. En concret, Josep Pagès ha llistat tres elements dels quals recelen: “És una proposta que continua permetent a la policia espanyola disparar boles de goma, perquè només preveu una substitució gradual, que continua permetent la criminalització de la protesta democràtica traslladant la responsabilitat de les accions dels manifestants als organitzadors de les manifestacions i dona peu a un decret de registres en activitats com hostaleria o lloguer de vehicles que suposa una intromissió inacceptable en la intimitat de la persona”.
ERC lamenta que haver derogat abans la “desgraciada i lesiva” Llei Mordassa hauria evitat “molt patiment”
Per la seva banda, ERC ha celebrat que la iniciativa “corregeix i posa punt final a un terrible error polític que no s’hauria d’haver aprovat mai”. El diputat Francesc Marc-Álvaro, que ha titllat la Llei Mordassa de “nyap jurídic” i “aberració política”, ha estirat el PSOE de les orelles: ha denunciat que hagin calgut tres eleccions generals per modificar la norma i ha lamentat que la llei “podria ser millor”, per exemple, si no hi hagués “ambigüitat” sobre les pilotes de goma i “s’establís un temps concret” per a la seva eliminació definitiva. “Hauríem d’haver derogat abans aquesta desgraciada i lesiva llei, hauríem estalviat molt patiment a moltes persones i col·lectius que han estat multats, encausats i condemnats per una llei impròpia, aberrant i indigna”, ha sostingut. Així mateix, ha celebrat que els socialistes hagin accedit a les demandes dels republicans per acabar amb una llei que va fer servir el PP per “reforçar l’aparell repressiu” de l’Estat contra l’independentisme o el 15-M i que “va buidar la democràcia” per la seva “arbitrarietat i menyspreu als drets humans”.
El PP denuncia que la nova llei “treu les esposes al delinqüent” per “posar-les a l’agent de l’autoritat”
El PP, és clar, ha tret tota l’artillera per exhibir la seva oposició radical a la reforma. Miguel Tellado ha afirmat que l’objectiu de la llei “no és treure aquesta mordassa inexistent”, sinó “posar uns grillons als servidors públics encarregats de protegir la ciutadania i garantir l’ordre” i “donar la clau d’aquests grillons a qui més ha atacat la ciutadania i l’ordre democràtic”. El portaveu dels populars al Congrés ha criticat la “baixesa moral que inspira” una llei que ha relacionat amb “el caos, la impunitat, l’odi, la vergonya i el menyspreu”. “Treu les esposes al delinqüent per posar-les a l’agent de l’autoritat”, ha afegit. El PP assegura que derogarà la reforma si arriba al govern espanyol i considera que Pedro Sánchez i Fernando Grande-Marlaska posen en risc la “integritat física dels agents” per “seguir als seus càrrecs”. “Han posat la vostra seguretat en mans dels vostres pitjors enemics”, ha reblat dirigint-se als representants dels sindicats policials que estaven presents a l’hemicicle.
El PSOE i Sumar celebren posar fi a la llei promoguda pel PP
Per part del PSOE, David Serrada ha tret pit d’una llei que “permeti desenvolupar els drets i no que n’impedeixi l’exercici” i que donarà un marc jurídic amb “més garanties per als policies”. “No aconseguiran parar l’aprovació d’aquesta llei: ni caos, ni desarmament, ni pacte encaputxat. Aquesta llei serà el fruit de la majoria d’aquesta cambra i dotarà els nostres ciutadans de més llibertat i més seguretat”, ha proclamat. A més, ha retret al PP que s’hagi “parapetat” darrere dels policies “usant-los contra el govern espanyol” i que impulsés el 2015 una llei que entenia l’estat de dret “basat en el control social” i amb unes relacions entre ciutadania i poder polític amb “sotmetiment i manca de pensament crític”. La reforma servirà, a parer seu, per “no criminalitzar el dret de vaga” i “ampliar el dret de manifestació”, així com perquè els periodistes “puguin desenvolupar la seva feina sense traves”.
En nom de Sumar, Enrique Santiago ha subratllat que, amb la nova llei, la policia disposarà de “més mecanismes, més modernitzats i més democràtics” per “tirar endavant amb èxit la seva feina de garantir les llibertats públiques” amb un “nou model de seguretat més humana i més orientada a la convivència”. Per a la formació de Yolanda Díaz, acabar amb la “retallada de drets civils i llibertats públiques” és una “urgència democràtica”. “Demanem als sindicats policials que desenvolupin la seva necessària tasca reivindicativa, però de manera que no comprometin la necessària neutralitat dels serveis policials i no siguin utilitzats per l’extrema dreta”, ha afegit després de la manifestació que ha tingut lloc aquest matí a les portes del Congrés.