L’independentisme ha de construir aliances més enllà del Principat per aconseguir exercir el dret a l’autodeterminació. Així quedarà plasmat en la ponència política, que debatrà i votarà el 29è Congrés Nacional d’ERC aquest dissabte a la Fira de Lleida. Segons ha avançat Nació i han confirmat fonts republicanes a ElNacional.cat, el text incorporarà una esmena transaccional que aposta per “imbricar estratègies amb l’esquerra espanyola i amb altres nacions sense estat de l'estat espanyol i, molt especialment, amb les organitzacions sobiranistes de la resta dels Països Catalans, que possibilitin l'establiment d'aliances republicanes dedicades a defensar, arreu, de l'Estat, l'autodeterminació, les llibertats democràtiques i el qüestionament del règim monàrquic”. Aquesta esmena afegeix que la col·laboració “és especialment necessària davant d'un hipotètic govern de les dretes espanyolistes en la pròxima legislatura espanyola”. Fonts de la formació deixen clar que no inclou el PSOE, que qualifiquen d'"esquerra conservadora".
Fins a 1.400 militants s’han inscrit per participar, des de les nou del matí a la Fira de Lleida, al conclave republicà. Hi haurà quatre intervencions de la cúpula repartides fins a les sis de la tarda: el president de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès; el president del partit, Oriol Junqueras; la secretària general, Marta Rovira, i la secretària general adjunta i portaveu nacional, Marta Vilalta. L’objectiu és el d’aprovar una ponència estatutària i una política, la que determinarà el rumb del partit en el proper cicle. El text ha rebut al llarg de les últimes setmanes fins a 270 esmenes, que han estat debatudes pels congressos territorials i assemblees sectorials. Una mica menys de la meitat, 130, s’han acceptat o s’han incorporat a través de transaccions. Al 29è Congrés només hi ha dues esmenes vives, que es votaran in situ. La principal té a veure amb l’anomenada “via Montenegro”.
De fet, la via Montenegro és el nucli central de la ponència política. És la concreció del pacte de claredat que el president Pere Aragonès va plantejar al debat de política general del Parlament el passat setembre, i que només va rebre el suport dels comuns. Però els republicans insisteixen en aquesta estratègia per pactar un referèndum amb l’Estat i es fixen, entre altres, en el cas del referèndum de Montenegro per a fixar unes possibles condicions, obertes al debat. El més rellevant són els llindars, que estan extrets de l’experiència montenegrina (avalada per la Unió Europea): una participació mínima del 50% i un mínim del 55% de suport al sí. L’esmena viva només plantejar suprimir la referència explícita a aquest país, però deixa intactes aquests percentatges. A la ponència també s'hi parla dels casos d'Escòcia i el Quebec. A través d'esmenes s'hi ha incorporat també la necessitat de construir "fronts amplis" per defensar el dret a l'autodeterminació o de trobar complicitats internacionals.
La segona esmena
Hi ha una segona esmena viva, que serà defensada per Joan Tardà. I aposta per anar a les eleccions espanyoles amb representants d’ERC a les Illes Balears i el País Valencià. Concretament, el text proposat estableix el següent: “En el procés de construcció de les distintes repúbliques en el marc dels Països Catalans afavorirem la creació de les millors condicions i dels escenaris més adients per tal de consolidar l’avenç del republicanisme del País Valencià i de les illes i, singularment, entre les condicions, hi haurà incloure en les pròximes candidatures a Corts espanyoles presentades al Principat, persones proposades per ERPV i ERIB per fer efectiva la representació del republicanisme valencià i illenc a les cambres legislatives espanyoles.
El discurs d'Aragonès
Esquerra Republicana és dels que “no es rendeixen, no abandonen”; és una formació "madura". Així ha reivindicat el seu partit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en l’obertura del 29è Congrés Nacional d’ERC. El cap del Govern ho ha reivindicat tant en la gestió del dia, amb una negociació dels pressupostos amb el PSC encara incerta, com en la resolució del conflicte polític. Avui les bases ratificaran la ponència política que referma la via pactada, amb un pacte de claredat per a celebrar un referèndum d’independència. “L’Estat espanyol no pot tractar-nos permanentment com a menors d’edat”, ha assegurat.
Consulta aquí la ponència política d'ERC