L’esmena transaccional entre ERC, el PSOE i Unidas Podemos ha vist aquest dijous la llum verda. L’objectiu era blindar la immersió lingüística en la nova llei d’Educació, que inicialment establia el castellà com a llengua vehicular. Reunida aquesta tarda a porta tancada, la ponència del projecte de llei l’ha aprovat. S’ha incorporat al dictamen que s’elevarà al ple. Evidentment ha despertat el rebuig del PP, Vox i Ciutadans, però sorprenentment també de JxCat, que la veu massa fluixa. Fins i tot en aquells temes que més els haurien d’unir, les forces independentistes han tornat a fer pública la seva topada.
La llei de la ministra Isabel Celaá, que vol substituir la Llei Wert, obria la porta a la vehicularitat del castellà a Catalunya. El text original, sortit del Consell de Ministres, establia que “les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyaments en castellà, llengua oficial de l’Estat, i en les demés llengües cooficials en els seus respectius territoris”. I afegia: “El castellà i les llengües cooficials tenen la consideració de llengües vehiculars, d’acord amb la normativa aplicable”.
L’esmena d’ERC, aprovada avui, té per objectiu “blindar” el sistema d’immersió català. S’elimina la referència a les llengües vehiculars. I el redactat queda de la següent manera: “Les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyaments en castellà, llengua oficial de l’Estat i en les demés llengües cooficials en els seus respectius territoris, de conformitat amb la Constitució espanyola, els Estatuts d’autonomia i la normativa aplicable”. S'ha aprovat per 20 vots a favor, 16 en contra i una abstenció.
Però lluny d’unir l’independentisme, l’ha tornat a dividir públicament. Des de JxCat, que van presentar les seves pròpies esmenes, responen que l’esmena d’ERC fa “tot menys blindar” el català com a llengua vehicular i només “suavitza” la Llei Wert. Pensen que s'hauria de suprimir tot el primer apartat de la disposició addicional 38, que ho regula, per no deixar oberta la porta a futurs governs espanyols a intervenir-hi amb normativa addicional. Consideren que en parlar d'"administraciones educatives" s'obre la porta que l'Estat imposi percentatges de castellà.
Els republicans van respondre acusant el grup de Laura Borràs de difondre “falsedats”. JxCat no ha votat perquè, dins el repartiment del Grup Plural, la comissió d’Educació va recaure en Més País.
Per la seva part, el PNB n’havia presentat una altra en el mateix sentit, però que segons ells anava “més enllà”. El seu text deia: “El castellà és llengua vehicular de l'ensenyament en comunitats autònomes que no tinguin llengua cooficial; a les comunitats autònomes amb llengües cooficials, la llengua vehicular serà la que determini en els seus respectius estatuts o normativa”. Els jeltzales s’han abstingut a l’esmena d’ERC.
La dreta, als tribunals
Tan sols fer-se públic l’acord entre el govern espanyol i ERC per blindar la immersió, la dreta va saltar d’immediat. El líder del PP, Pablo Casado, va avisar que “recorreran al Tribunal Constitucional la Llei Celaá si el govern i els seus socis nacionalistes exclouen el castellà com a llengua vehicular i liquiden la llibertat educativa contra la concertada”. El mateix han plantejat Vox, que ha parlat d’una “ofensiva contra la unitat nacional”, i Ciutadans, que apel·la a “la llibertat dels pares d'educar els nens en la llengua que desitgin”.
Les concertades no podran segregar
A través d’una altra esmena transaccional, ERC, PSOE i Unides Podem han tancat un acord perquè les escoles concertades no puguin segregar els alumnes per sexe. L’acord, avançat per l’ACN, estableix que "els centres sostinguts parcial o totalment amb fons públics desenvoluparan el principi de coeducació a totes les etapes educatives" d'acord a la Llei d'Igualtat del 2007, i "no separaran l'alumnat pel seu gènere".