La Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats ha acordat aquest dimarts fixar pel dia 30 de maig la votació definitiva de la llei d’amnistia. Era vox populi que se celebraria el Ple en aquella data, però faltava que aquest organisme de la cambra baixa ho confirmés. El que no se sap és quan apareixerà la llei al BOE i, per tant, entrarà en vigor; tot i que serà qüestió de dies. Les Corts espanyoles passaran d’aquesta manera la pilota de l’amnistia als jutges espanyols. Si obeeixen la llei, tindran un termini de dos mesos per aplicar-la. Tot i que també caldrà veure si alguns jutges intenten driblar-la acusant independentistes de delictes com el de terrorisme, com intenta fer el jutge Manuel García-Castellón. També podran presentar qüestions prejudicials a Europa, per molt que la norma preveu que les mesures cautelars decaiguin encara que s’hagi fet una consulta al TJUE. 

Així doncs, el Congrés aprovarà de forma definitiva la llei d’amnistia el 30 de maig; dues setmanes després que el Senat la retornés a la cambra baixa presentant un veto a la totalitat de la norma. Es posarà d’aquesta manera punt final a un periple que va iniciar-se fa ja gairebé un any, quan Junts per Catalunya i Esquerra Republicana van fixar com a condició sine qua non l’aprovació de la llei per votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Durant tot aquest temps, les diverses parts han hagut de negociar la norma, han hagut de presentar-la al Congrés, renegociar-la per blindar-la encara més, aprovar-la i enviar-la al Senat, i observar com el PP convertia la cambra alta en un plató televisiu on celebrar-hi actes merament gesticuladors contra l’amnistia.

El dia 30 de maig, previsiblement, la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes rebrà la llum verda del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, Podem, BNG i el diputat José Luis Ábalos: un total de 178 vots. Està previst que, una altra vegada, PP, Vox, UPN i CC (que sumen 172 vots) s'hi oposin.

Per fer encara més soroll, la formació d’Alberto Núñez Feijóo ha convocat per quatre dies abans —el 26 de maig— una nova manifestació a Madrid contra aquesta llei. El PP ja ha avançat que presentaran un recurs contra l’amnistia al Tribunal Constitucional, on actualment hi ha una majoria progressista de magistrats.

Post 12-M i enmig de la campanya europea

La llei d’amnistia s’aprovarà, doncs, dues setmanes més tard que se celebressin a Catalunya les eleccions del 12-M. I ho farà també enmig de la campanya de les eleccions europees: només faltaran 10 dies perquè es col·loquin les urnes. El PP ho utilitzarà al seu favor durant aquesta campanya electoral. Una demostració d’això és la manifestació convocada pel 26 de maig a Madrid. De la mateixa manera, el PSOE insisteix en els darrers dies que el triomf del PSC a les eleccions catalanes ha posat de manifest que el PSOE tenia “raó” quan va apostar per la pacificació del conflicte Catalunya-Espanya per tal d’anestesiar l’independentisme.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!