El Congrés dels Diputats es troba en obres des del passat desembre per remodelar els seus escons, que seran equipats amb nous sistemes audiovisuals que, tot i que ja estaven previstes, facilitarà la traducció simultània. Les obres, adjudicades a l’empresa basca Telesonic després d’un concurs de licitació, inclouen un nou sistema de conferències, amb accessoris de so i vídeo i paquets informàtics de software, i han suposat una inversió de gairebé 2,5 milions (2.496.220 euros), segons l’adjudicació que va ser publicada en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el 26 d'octubre. El Congrés va aprovar el dijous 21 de setembre del 2023 la reforma del reglament que permet emprar amb normalitat el català, l’aranès, el basc i el gallec

Una empresa amb experiència en aquests treballs

L'empresa Telesonic té experiència en la instal·lació d’aquests equips en edificis governamentals, ja que l'any 2019 va instal·lar un sistema audiovisual digital d'alta definició al Parlament de Navarra. També ha equipat amb sistemes audiovisuals i de conferències a les Corts d'Aragó o les Juntes Generals de Bizkaia i Gipuzkoa, així com a centres culturals com els donostiarras Kursaal, Tabakalera i San Telmo, el Centre Disseny barcelonès o el Museo Arqueológico de Madrid, entre altres. A l’hora d’escollir l’empresa que havia de fer els treballs s’ha tingut en compte la millor oferta econòmica (ponderava en un 55% de la puntuació), però també han comptat altres paràmetres com l'assistència tècnica presencial, el manteniment dels equips, els recanvis, les característiques tècniques, el pla d'execució i de formació i els detalls de funcionament, entre altres.

Les obres en la Cambra Baixa obliguen a traslladar les sessions plenàries del Congrés al Senat, que el dimecres 10 acollirà la primera, amb temes tan candents com les esmenes a la totalitat de la llei d’amnistia, el debat i la votació del dèficit fiscal, així com la convalidació de diversos decrets llei. El trasllat no causa moltes dificultats al Senat, ja que la Cambra Alta no ha habilitat gener com a mes hàbil, com sí que ha fet en el Congrés per poder tramitar diversos assumptes d'interès i urgència, entre ells el sostre de despesa que permeti la llei de pressupostos per al 2024.

Senat / Europa Press
Senat / Europa Press

Més escons en el Senat

El que sí que obligarà és a adaptar l’hemicicle del Senat, donat que aquesta cambra compta actualment amb 266 llocs per als senadors, mentre que en el Congrés hi ha 350 diputats, per la qual cosa s'ha d'habilitar almenys 84 escons més. Això tampoc permetrà que tots puguin votar de forma electrònica, per la qual cosa les votacions s’hauran de fer de manera telemàtica o nominal. No és la primera vegada que els diputats s’han de traslladar al Senat per celebrar un ple, el que ja va passar durant el juliol del 2013 i el juliol del 2005, per obres de remodelació en tots dos casos. També es va reformar l'hemicicle el 1988 i el 1977.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!