Compte enrere perquè Carles Puigdemont torni a la presidència de Junts. El seu retorn al capdavant de la formació, després de dos anys, és qüestió d'hores, ja que el congrés del partit extraordinari a Calella ha avalat la ponència organitzativa amb un 86,6% dels vots dels delegats presents. A partir de les 10:30h s’ha obert un període de 20 hores per a la presentació de les candidatures i la de Puigdemont i Turull, amb tota probabilitat, serà l'única que s'hi presentarà. La votació telemàtica per a l’elecció de càrrecs, on podrà votar tota la militància, començarà aquest diumenge a les 8:00h i acabarà a les 13:00h. La proclamació dels resultats als càrrecs escollits es farà demà a les 13:30h.
La militància votarà aquest diumenge una estructura d'executiva formada per 33 càrrecs: president, amb els quatre vicepresidents;, el secretari general, juntament amb el secretari d'organització, secretària de finances i un màxim de 25 vocals. També elegiran president i membres del Consell Nacional, la Sindicatura electoral, president i membres de la Comissió de garanties, el defensor del militant, president i membres de l'Espai municipalista i presidents de vegueria i els seus equips. Precisament, l'alcalde de Sant Cugat del Vallès, Josep Maria Vallès, serà el president del nou Espai Municipalista, que és un partit dins d'un partit format per càrrecs municipals.
Una executiva formada per 33 càrrecs
Puigdemont serà el nou president del partit, juntament amb Nogueras, Castellà, Sales i Rius a les vicepresidències. El secretari general serà Jordi Turull, juntament amb Judith Toronjo i Teresa Pallarès, com a secretàries d'organització i de finances, respectivament. Entre els vint-i-cinc vocals hi haurà exconsellers com Jaume Giró, Violant Cervera, Damià Calvet o Violant Cervera, juntament amb l'expresidenta del Parlament Anna Erra i el responsable de política municipal del partit David Saldoni. Però també novetats, com les diputades Anna Navarro, Ennatu Domingo, Jeannine Abella i el professor Oriol Izquierdo.
Aquest divendres al vespre, els delegats del congrés nacional de Calella ja van començar a debatre i votar les diferents esmenes. Turull va anar per la via ràpida, defensant el seu redactat i posicionant-se a favor del text que establia llistes tancades i bloquejades. És a dir, que la militància escollís un equip i no una candidatura. Des del partit apunten que tot plegat estava ben treballat des d'abans del congrés i que d'aquesta ponència en surt un partit més "endreçat". El secretari general de Junts va agafar el faristol del congrés i va defensar la ponència de forma contundent. Això va portar a tombar esmenes com la que intentava establir un termini de sis mesos per optar a un càrrec de Junts (dedicat a Antoni Castellà); a posar un límit de càrrecs (dedicat a Josep Rius); o a establir un sistema de votació de llistes obertes.
Els membres de l'executiva amb dret a veu i vot
Tal com diu la ponència organitzativa, són membres nats de l'executiva nacional amb dret a veu i vot: el president del Parlament, Josep Rull; el president del grup parlamentari, Albert Batet; la presidenta del consell nacional, Pilar Calvo; els nou presidents de vegueries, de la Federació de Barcelona i de l'agrupació exterior; un representant de cadascun dels tres àmbits sectorials; el president de cada espai ideològic (liberal, socialdemòcrata i d'esquerres); dos representants de la Fundació FunDem, entre els quals hi serà Laura Borràs; un representant de la JNC; els representants que estableixin els convenis que el partit signi amb altres entitats i organitzacions en el marc de l’espai Fem-ho Junts (com Impulsem Penedès o Impulsem Lleida); el primer representant de cadascuna de les 4 entitats municipalistes (Meritxell Budó per l'ACM; l'alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, o l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, per la FCM; l'alcalde de Cornellà de Terri, Salvador Coll, per l'AMI; Joan Solà, de l'Associació de Micropobles); i un representant de la gent gran.