Els presos polítics han arribat aquest dimarts al Congrés custodiats des de Soto del Real i han ocupat escons a les primeres files de l'hemicicle del Congrés -just darrera del Govern els de JxCat i a la segona fila, el republicà Oriol Junqueras-. S'han pogut moure dins l'espai que marca l'hemicicle i el bar dels diputats. Han saludat companys d'escó i membres del Govern, inclòs el president, Pedro Sànchez, i el ministre Josep Borrell o la número dos de Cs, Inés Arrimadas. Han promès acatar la Constitució "des del compromís republicà", amb lleialtat al mandat, de l'1-O i al poble català i com a presos polítics. I han votat la nova Mesa que presidirà Meritxell Batet. Però, sobretot, el que han aconseguit és traslladar al ple de la Cambra l'excepcionalitat política de Catalunya i la denúncia de la situació de presó que pateixen.

El Congrés no ha pogut girar avui l'esquena als presos, però, tot apunta que serà només per uns dies perquè als passadissos del Congrés gairebé ningú dubta que la Mesa activarà de manera immediata el mecanisme per a la seva suspensió, tan bon punt, els lletrats facin l'informe previ.

Aquest matí, però, entre els diputats veterans que han recuperat els seus escons i els nous, que intentaven descobrir el què els espera a la Cambra, els presos polítics s'han convertit en els protagonistes de la jornada. Tot plegat, en un hemicicle en què Vox ha volgut deixar clar el seu desembarcament amb 24 diputats situant el seu líder, Santiago Abascal, just darrere de Pedro Sánchez.

Tensió en les votacions

El moment de major tensió del matí ha estat el de les votacions, quan els diputats han jurat o promès acatar la Constitució. La republicana Montse Bassa ha promès "per la llibertat dels presos polítics, per la República catalana i per imperatiu legal" i Laura Borràs, de JxCat, "amb lleialtat al mandat democràtic de l'1-O i al poble català i per la llibertat dels presos i exiliats". I les protestes han esclatat amb crits i cops de peu d'una part dels escons, essencialment Vox i Cs, però també diputats populars, la qual cosa ha fet inaudibles les seves paraules. Des de Cs, Albert Rivera ha intentat aturar la votació, però Batet, ja com a presidenta de la Cambra, no ho ha permès.

Tots els diputats independentistes han promès, amb una o altre fórmula, fent referència a la lleialtat a l'1-O i la llibertat dels presos. Oriol Junqueras ha promès "des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal", mentre una part de l'hemicicle, essencialment Vox i Cs, intentaven silenciar-lo amb protestes i colpejant els escons. Pràcticament cap de les intervencions ha estat audible davant la bronca dels diputats conservadors i d'ultradreta.

La intervenció de Sànchez, Turull i Rull ha provocat a més protestes afegides i furibundes de Ciutadans perquè mentre intervenien han estat gravats per altres companys de grup amb el mòbil, la qual cosa no està permesa a l'hemicicle.

No han estat els independentistes els únics a aprofitar el jurament per llançar les seves reivindicacions. Hi ha hagut diputats que han promès per la llibertat d'expressió, per la democràcia, contra el feixisme, contra el racisme. "No passaran!", ha cridat una diputada del grup de Podem mentre Abascal jurava: "Por Espanya!" i Rivera prometia "defensar la Constitució".

Quan ha acabat la votació, Rivera ha denunciat les fórmules utilitzades per al jurament i que s'hagués permès parlar de presos polítics a l'hemicicle. La protesta, però, no ha agafat per sorpresa Batet que fins i tot ha arribat armada de jurisprudència al respecte. "No és la primera vegada que s'utilitzen fórmules diferents per jurar o prometre", ha replicat.

Precisament, en el discurs amb què ha tancat la sessió, Batet ha fet una crida als diputats a no degradar i a evitar "crits, insults i faltes de respecte". "Hem de garantir la qualitat de la nostra democràcia", ha reclamat.

Rebuts amb aplaudiments

Els presos havien estat rebuts amb aplaudiments quan han accedit a l'hemicicle a mig matí. Han entrat per una porta lateral i no se'ls ha pogut veure en cap moment pels passadissos de la Cambra. Però fora de l'hemicicle ha ressonat perfectament l'ovació que els han dedicat la resta de diputats independentistes i parlamentaris d'altres grups, a més dels membres del Govern de la Generalitat i el Parlament que ocupaven la tribuna de convidats, entre els quals, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, amb el vicepresident de la Cambra catalana, Josep Costa, i diferents diputats de JxCat i ERC.

Junqueras s'ha assegut al costat de Gabriel Rufian, a la segona fila al costat del passadís. Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, als escons de la primera fila que els han reservat els seus companys de grup a primera hora del matí, atès que el primer dia cadascú ocupa l'escó que troba lliure. Al costat de Sànchez, a l'altra banda del passadís, estava el líder de Ciutadans, Albert Rivera.

Els llaços grocs esquitxaven diferens espais de l'hemicicle. A banda dels diputats de JxCat i ERC, també parlamentaris de Bildu i PNB els duien a la solapa. No obstant, aquest matí el protagonisme ha estat per les samarretes reivindicatives, com la de Montse Bassa, germana de Dolors Bassa, amb la fotografia de la consellera i el lema Llibertat Preses Polítiques. 

Acció Antifeixista

Sens dubte, però, la samarreta que ha aconseguit més notorietat ha estat la de la diputada republicana Marta Rosique, que, amb 23 anys, ha format part de la Mesa d'edat i s'ha encarregat de llegir els noms dels diputats des de la tribuna. La seva era una samarreta negra amb una estelada d'Acció antifeixista Països Catalans. La velocitat a què la jove diputada ha llegit el llistat de noms per a la votació ha provocat un autèntic caos en la primera votació per a la designació de la presidència de la Mesa.

Mentre es feien les votacions i els recomptes, els presos s'han mogut entre els escons sense problemes, han saludat parlamentaris i molts s'han acostat a ells, fins i tot s'han fet selfies. El moment que ha provocat més expectació ha estat quan Junqueras ha saludat Pedro Sánchez després de votar, a més de mantenir una llarga conversa amb el ministre Josep Borrell. El mateix ha fet, darrere seu, Josep Rull. De fet, les converses amb els ministres han estat nombroses.

Salutació amb Arrimadas

L'estranya normalitat que uns i altres han volgut donar a la situació ha donat peu fins i tot a què els presos es creuessin salutacions amb diputats de Ciutadans com Joan Carles Girauta i José Manuel Villegas o la mateixa Inés Arrimadas. La salutació amb Arrimadas ha estat al bar reservat als parlamentaris. S'ha saludat amb Rull i Turull, i també amb Junqueras. Segons membres de JxCat i ERC presents, ha estat iniciativa de la número dos taronja. Des de Cs es desmentia que hagués estat així.

La visita al bar dels diputats ha permès als presos esmorzar -tot i que els serveis policials els han preparat a primera hora una esmorzar-. Turull ha pres una truita i una copa de vi, la qual cosa ha estat difós per les xarxes, malgrat que en aquest espai no es poden fer fotografies.

En el moment en què Batet, ja presidenta ha aixecat la sessió després de donar el tret de sortida a la legislatura, els presos han estat dels últims a sortir, després d'acomiadar-se i entre aplaudiments dels seus companys. I de nou, custodiats per la policia que els han entrat a buscar dins de l'hemicicle.