Tres mesos després de les protestes dels pagesos que van paralitzar Catalunya, les reivindicacions del camp han tornat a entrar al Congrés dels Diputats. Ho han fet a través d’una proposició de llei que va registrar Esquerra Republicana en aquell moment per revertir les pràctiques abusives que pateix el camp. Aquest dimarts s’ha debatut a la cambra baixa i ha superat amb comoditat el primer examen parlamentari. Després que els republicans arrenquessin el compromís de Sánchez, la seva proposta es vehicula a través de quatre eixos principals per reformar la Llei de Cadena Alimentària. En primer lloc, prohibir que els agricultors venguin a pèrdues. En segon lloc, sancionar les pràctiques abusives dels grans distribuïdors cap als petits productors. En tercer lloc, simplificar i fer més accessible els tràmits burocràtics electrònics. I, finalment, flexibilitzar terminis i dotar de transparència i establir una fixació d’indicadors en els costos de producció per part de l’administració que serveixi de punt de partida a l’hora de formalitzar contractes justos dins del sector. La iniciativa ha rebut 175 vots a favor (del PSOE, Sumar, Junts, Bildu, el PNB, Podemos, el BNG i CC) i 167 abstencions (del PP, Vox i UPN) i comença ara el seu recorregut a la Carrera de San Jerónimo, en el qual els grups parlamentaris ja han anticipat que presentaran esmenes i reclamaran modificacions.
L’encarregada de defensar la proposta ha sigut la portaveu adjunta d’ERC al Congrés, Teresa Jordà, que ha presentat el seu text com una “oportunitat d’or” i una “proposta sensata que prové de les organitzacions agràries” que conté la “fórmula que el camp ha dissenyat directament” per “donar resposta a les reivindicacions del sector primari”. La joia de la corona del text és prohibir la venda a pèrdues per “atacar directament l’arrel del problema”. D’aquesta manera, afegeix a la definició tant el preu de compra del producte com els costos fixos i variables de la comercialització dels aliments i estableix que la revenda a pèrdues “passarà a ser considerada una infracció greu”. La voluntat és que els pagesos deixin de patir una situació “absolutament injustificada, insostenible i injusta”, segons ha esgrimit Jordà.
La diputada d’ERC també ha subratllat que la norma vol “donar a les cooperatives i a les entitats associatives la quota de poder que mereixen” i “garantir que els costos de tots i cadascun dels petits productors es vegin reflectits als preus que ofereixen aquestes entitats”. També té l'objectiu d’actuar contra els que “realitzin pràctiques considerades absolutament abusives”, amb l’esperit de “ser ferms amb els qui abusen del poder” i “no permetre que la voluntat de les grans empreses agroalimentàries i dels grans supermercats sigui la que marqui les regles del joc”. A més, entre les mesures que contempla, també advoca per “eliminar l’obligació d’immediatesa del registre de contractes alimentaris”. Jordà ha defensat tot això “en nom d’un sector fart de les polítiques continuista i un sector asfixiat per la covardia, a vegades, d’un govern que no lluita per les seves reivindicacions i no para els peus a qui abusa del seu poder”.
Per Teresa Jordà, els problemes es remunten a la Llei de la Cadena Alimentària que es va aprovar el 2021, a la qual ERC va votar en contra: “Les limitacions d’aquella llei van evidenciar la manca de valentia del Ministeri d’Agricultura i la supeditació als interessos de la gran indústria i distribució”, ha lamentat la diputada republicana.
Els aliats parlamentaris destaquen “l’oportunitat” oberta per ERC
Durant el seu torn d’intervenció, Isidre Gavín, diputat de Junts, s’ha alineat en bona part de les reivindicacions expressades per la diputada republicana. Gavín ha destacat que el que falta és “prendre les decisions que toca prendre per part de totes les administracions” i ha apuntat, per exemple, en la direcció d’una “reducció dràstica de la burocràcia i la simplificació de tràmits”, d’aconseguir que “pagesos i ramaders cobrin preu justos per la seva feina” i “millorar les condicions d’incorporació de joves”. El diputat juntaire ha enviat un missatge al PSOE i a Sumar, tot esperant que “es creguin de debò que cal fer les coses diferents” havent vist que la Llei de Cadena Alimentària “no ha donat el resultat desitjat”. “Les propostes que fa el text les compartim majoritàriament, però proposarem millores”, ha afegit.
Durant el debat, si hi ha hagut una paraula que s’ha repetit ha sigut “oportunitat”. Pel PNB, és una “nova oportunitat perquè pugui canviar-se el que no ha funcionat”. “Veiem positives les propostes, donat que estan orientades a la protecció de la primera baula de la cadena alimentària”, ha sostingut Joseba Agirretxea. És una “proposta oportuna” que cal “aprofitar” per millorar la llei i donar-li un “nou impuls” després de la seva “aplicació insuficient” i veient les demandes que repeteix el sector “insistentment”, ha considerat Iñaki Ruiz de Pinedo, diputat de Bildu.
Per part del PSOE, Amador Marqués ha acollit el debat, “benvingut sigui”, i s’ha sumat a les veus que demanen que el sector “necessita el reforç i l’aplicació efectiva d’una llei” que ha de “garantir preus justos”. “Se’ns obre” una “magnífica oportunitat” per “posar fi a la insostenible situació que tenen els agricultors i ramaders, que estan a l’inici de la cadena alimentària i que són l’essència de l’economia local”, ha reblat Àgueda Micó, portaveu de Compromís.