El govern espanyol ha de retirar les medalles al torturador Antonio González Pacheco ‘Billy el Niño’ així com a la resta de funcionaris franquistes que actuessin en la repressió de la dictadura. Així ho ha reclamat el Congrés dels Diputats, que aprovarà una proposició no de llei presentada pel mateix govern espanyol, pels grups del PSOE i Unidas Podemos. Ha estat debatuda aquest dimecres i serà votada demà per la cambra. Ha rebut un ampli suport, tot i que previsiblement rebrà els vots en contra de la dreta. El PP no ha revelat el sentit del seu vot, però ha estat tan crític amb el "revisionisme històric" com Vox. Ciutadans s’ha tornat a desmarcar i hi ha donat suport. Els partits que donen suport al govern han demanat perdó pel retard, havent mort ja Billy el Niño.
Per les posicions anunciades, la PNL rebrà els vots a favor del PSOE, Unidas Podemos, ERC, JxCat, la CUP, Ciutadans, el PNB, EH Bildu, Més País i altres formacions minoritàries. En contra tot indica que ho faran els diputats del PP, Vox, Navarra Suma i Fòrum Astúries. Tot i així, alguns grups han considerat que el text és insuficient. Per començar, la iniciativa no té força jurídica per ella mateixa, en ser una proposició no de llei. Els socis de l'executiu prefereixen veure-ho al BOE, com l'exhumació de Franco.
En primer lloc, el text insta el govern espanyol a “revocar de forma efectiva les condecoracions i recompenses concedides per l’Estat a funcionaris i autoritats de la dictadura franquista que, abans o després de la seva concessió, haguessin realitzat actes o observat conductes manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels drets humans”. Aquesta revocació “també podrà dur-se a terme a títol pòstum quan la persona condecorada ja hagi mort”. Suposarà la pèrdua de tots els drets aparellats, també els econòmics. En segon lloc, i de forma particular, estableix la revocació de les condecoracions a Billy el Niño.
Per altra banda, la PNL considera “contraris a la memòria democràtica de l’Estat els reconeixements o condecoracions per l’exercici del seu càrrec o funció a funcionaris i autoritats de la dictadura franquista que hagin format part de l’aparell repressiu de la dictadura franquista”. Finalment, el Congrés reclama “adoptar les iniciatives normatives necessàries per revisar i invalidar totes les distincions, nomenaments, títols honorífics i altres formes de realçar persones i entitats que suposin exaltació o enaltiment del cop militar de 1936, la Guerra Civil i del franquisme, així com l’elaboració d’un catàleg de títols nobiliaris concedits entre 1948 i 1978, que representin l’exaltació de la Guerra Civil i dictadura, per a la seva supressió”.
Segons constata l'exposició de motius, encara s'està pagant "l'import de 115 medalles policials concedides abans del 1979 a agents de la policia de la dictadura franquista".
Diverses formacions, especialment les independentistes catalanes i basques, han considerat insuficient la PNL. En primer lloc, perquè les pràctiques de tortures es van produir també després de la dictadura. En segon lloc, perquè de moment es queda en el terreny simbòlic. Montse Bassa (ERC) ha denunciat que “continua vigent el model d’impunitat espanyol i la necessitat d’una verdadera llei de memòria històrica”. Míriam Nogueras (JxCat) ha recordat que el PP i el PSOE han indultat 39 policies condemnats per tortures.
PP i Vox, contra el “revisionisme”
La dreta, sense Ciutadans, ha carregat contra el text. Tant el PP com Vox han criticat el que han anomenat “revisionisme” històric. El diputat del PP Luis Santamaría ha denunciat el “socialisme revisionista” de la Transició, i n’ha atribuït les culpes a Podemos. “És impropi del socialisme que va ajudar a construir la Transició”, ha dit. Per la seva part, José María Sánchez (Vox) ha deixat clar que “Vox és contrari a tota pretensió absurda de revisionisme històric”.