Nou episodi de catalanofòbia a Madrid. Aquest dimarts es debat al Congrés dels Diputats la reforma sobre l'ús de les llengües oficials diferents del castellà a la cambra parlamentària. És a dir, per permetre parlar català, basc o gallec, principalment, en el parlament espanyol. En aquest context, qui ha exercit de president del Congrés, el socialista andalús Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, s'ha dedicat a silenciar diputats independentistes per no parlar en castellà. És clar, el PSOE (juntament amb PP, Vox i Ciutadans) ha votat en contra d'aquesta reforma, que no ha tirat endavant.

La primera víctima ha estat la diputada d'ERC Montserrat Bassa, que ha començat la seva intervenció en castellà per demanar a la resta de parlamentaris si s'imaginen no poder parlar la seva llengua pròpia en el seu país. "Això és el dia a dia en els Països Catalans. N'estem fartes", ha dit ja en català. I a partir d'aquí, ha pogut dir unes poques paraules més en el seu idioma: "M'és indiferent quina llengua es parli en aquesta cambra, perquè els independentistes no hem vingut a reformar Espanya". Aquí, el president del Congrés l'ha tallat i l'ha avisat que ha de parlar en castellà perquè tothom la pugui entendre. Si li cridava l'atenció dues vegades més, li acabaria retirant totalment la paraula.

 

Però Bassa no s'ha rendit i ha continuat en català: "Si avui hi ha una unitat independentista perquè es parli català en aquesta cambra és per demostrar el supremacisme castellà. No existeix l'Espanya plural, només l'Espanya castellana". I ja no ha pogut continuar més. Rodríguez li ha tornat a tallar el micròfon i quan la diputada republicana ha recuperat la paraula, ha provat de parlar de nou en la seva llengua sense èxit: li han retirat definitivament el seu torn i l'han obligat a abandonar la tribuna. Amb l'altaveu en silenci, s'ha vist com Bassa i el president de la cambra discutien, fins al punt que la diputada ha estat amenaçada de ser expulsada de l'hemicicle si continuava amb aquesta actitud. La seva companya Marta Rosique se n'ha fet ressò a les xarxes socials: "A la primera intervenció de la Montserrat Bassa ja l'obliguen a marxar de la tribuna per parlar en català".

La diputada d'ERC Marta Rosique, sobre l'ús del català al Congrés dels Diputats / @MartaRosiq

Malauradament, aquesta ha estat la tònica de la sessió. La següent víctima ha estat la diputada de Junts Míriam Nogueras, que ha retret al president del Congrés que faci servir l'article 3 de la Constitució espanyola: "Diu que l'ús del castellà és un dret, no pas un deure". Ja en català, Nogueras ha assenyalat que "si al Congrés no hi cap la nostra llengua és que tampoc hi cabem nosaltres". "No és d'estranyar que cada vegada hi hagi més ciutadans de Catalunya que ho vegin així. Per vostès el català no és una riquesa", ha dit abans de ser interrompuda per primer cop. L'argument de Rodríguez ha estat el mateix: que parli en castellà perquè tothom l'entengui. Però Nogueras no ha afluixat: "És habitual que es parli el castellà aquí, però no és normal. El català i altres llengües diferents del castellà no són una riquesa aquí, són una nosa. Són una realitat que els molesta".  Silenciada, per segon cop. Vist el panorama, la diputada independentista ha conclòs: "La meva llengua és el català i el meu país Catalunya. Visca Catalunya lliure!".

 

Més tard li ha tocat al diputat de la CUP Albert Botran, que en català ha intentat explicar davant del Congrés dels Diputats la situació de les llengües minoritàries i minoritzades a l'estat espanyol. Ha exposat que els catalanoparlants, com la gent qui parla basc o gallec, també saben parlar en castellà. Per contra, molts castellanoparlants són monolingües. Poca cosa més ha pogut manifestar, ja que el procés aplicat anteriorment pel president de la cambra també ha afectat Botran (que ja va patir quelcom similar fa un mes). Així doncs, el diputat de la CUP s'ha sumat a Bassa i Nogueras en la llista de diputats independentistes silenciats durant aquesta jornada. Una llista a la qual també cal sumar el diputat Néstor Rego Candamil (BNG), a qui li han retirat la paraula per parlar en gallec. 

 

Davant aquesta mena de purga de diputats que ha practicat Rodríguez, els parlamentaris Ferran Bel (PDeCAT) i Joan Baldoví (Compromís) han fet un discurs bilingüe. "L'objectiu és fer el que estem fent aquí, però en la meitat de temps", ha dit primer Bel. "El objetivo es hacer lo que estamos haciendo aquí, pero con la mitad de tiempo", ha repetit en castellà. És a dir, ha traduït cada idea que ha exposat. Cosa que el president del Congrés ha permès i que ha "convençut" a Baldoví. Per la seva banda, el valencià ha lamentat que a la cambra espanyola no pot parlar la llengua que li va ensenyar sa mare malgrat que al Parlament Europeu es parlen 24 llengües. Un discurs similar al que han fet els representants bascos tant del PNB com d'EH Bildu, entre altres.