El Congrés dels Diputats confia que la segona és la bona. La mesa de la comissió d’investigació sobre els atemptats de l’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils ha aprovat aquest dimecres sol·licitar formalment al govern espanyol que desclassifiqui la documentació relativa al 17-A, cosa a la qual es va comprometre a finals de setembre. La cambra baixa ja va fer el pas en aquell moment amb l’aprovació del pla de treball, que per a Junts era suficient perquè la Moncloa actués, i ara hi ha insistit després que la ministra de Defensa, Margarita Robles, al·legués un error formal per defensar la impossibilitat que hi ha hagut fins ara d’aixecar el secret que encara pesa sobre aquesta qüestió. Fonts de la mesa relaten a ElNacional.cat que no hi ha un calendari fixat, però subratllen la seva voluntat que els diputats puguin disposar de tota la informació el mes de gener. La qüestió quedarà ara sobre la taula del Consell de Ministres, que és l’òrgan que tindrà l’última paraula. “Veurem si van de veritat”, apunten les mateixes veus.

No es va demanar adequadament una documentació que està tipificada com a secreta”, va esgrimir ahir Margarita Robles. “En el moment que vostès demanin la desclassificació, no tinguin cap dubte que aquesta desclassificació es produirà”, va defensar en ser preguntada per aquesta qüestió pel portaveu de Junts al Senat, Eduard Pujol, durant la sessió de control al govern espanyol. La ministra de Defensa va demanar que se segueixi “el procediment que estableix la llei i que la comissió demani la desclassificació”. I això és el que s’ha reiterat avui. Preguntat per aquesta qüestió als passadissos del Senat, l’entorn de la ministra insistia a ElNacional.cat que la comissió d’investigació del Congrés no va demanar correctament la informació i reiterava el convenciment que la intel·ligència espanyola no va tenir res a veure amb els atemptats.

Va ser fa quinze dies quan es va saber que el govern espanyol no havia aportat la informació relativa al 17-A. El Ministeri de Defensa va contestar a la comissió d’investigació que el Consell de Ministres no havia desclassificat els documents relatius als atacs terroristes i que, per tant, la informació només podria ser consultat a la Comissió de Secrets Oficials, que es reuneix a porta tancada. En aquell moment, Junts va deixar clar que no acceptava aquesta possibilitat, donat que reclamaven “llum i taquígrafs”. Fonts del govern espanyol consultades per ElNacional.cat van replicar que la voluntat continuava sent la “mateixa”, van insistir que la desclassificació arribaria i van emmarcar el fet que encara no s’hagi fet a una qüestió de terminis.

Junts posa pressa al govern espanyol: “És una burla? Què carall amaguen?”

Des que es va saber que el govern espanyol frenava la desclassificació de la informació, Junts ha alçat la veu contra l’incompliment de la Moncloa. El darrer a pronunciar-s’hi va ser Eduard Pujol. “Estem farts de clavegueres, mentides i nyaps”, va etzibar a Margarita Robles durant el ple del Senat, tot recordant-li que el govern espanyol “s’hi va comprometre” fa més de dos mesos. “Ens diran alguna cosa? És una burla? Què carall amaguen? Per què al govern sempre li tremolen les cames quan es tracta de l’exèrcit i les clavegueres?”, li va preguntar el líder dels juntaires a la cambra alta.

En la mateixa línia es va expressar fa dies la diputada Pilar Calvo en la primera sessió de la comissió. “Aquesta comissió ens havia de posar en camí cap a la veritat i ho està fent, destapant una veritat inqüestionable: que quan és Catalunya la que pateix el terrorisme, l’Estat no li reconeix el dret a la veritat”, va lamentar. I va llençar dos interrogant en l’aire: “Per què no s’han desclassificat els documents pactats que s’havia dit que es desclassificarien? Quines veritats incòmodes s’amaguen?”. “Estem farts que quan es tracta de Catalunya uns tapin les vergonyes als altres”, va reiterar.

Quina documentació va sol·licitar la comissió?

El pla de treball que es va aprovar detallava quina informació se sol·licitava al CNI. Recollia que la comissió “recaptarà del govern espanyol” tots els “documentsinformes, antecedents o dades que calgui” per “investigar, esclarir i analitzar les actuacions i informacions” relacionades amb el 17-A i sol·licitarà al Consell de Ministres la “desclassificació d’informació reservada o secreta” en relació amb els atemptats. Aquest és el pas que la Moncloa encara no ha fet. El document detallava que se sol·licitaria al CNI, entre altres documents, el registre de visites a l’imam de Ripoll a la presó de Castelló per part de membres dels serveis secrets i les transcripcions de les entrevistes mantingudes per membres de la intel·ligència espanyola amb ell.

“Es podrien haver evitat avisant els Mossos” i “es va abandonar la seguretat"

Just aquest matí, han comparegut a la comissió d’investigació José Manuel Villarejo (comissari jubilat de la policia espanyola), José Antonio Nieto (exsecretari d’Estat de Seguretat) i José Manuel García-Margallo (exministre d’Afers Exteriors). Villarejo ha assegurat que els atemptats “es podrien perfectament haver evitat simplement avisant els Mossos”. “Mai vaig dir que l’Estat el va provocar, he dit que va poder evitar-lo. Crec que es tracta d’una imprudència o una negligència, més que un desig de no evitar-lo”, ha sostingut. Per la seva banda, l’exnúmero dos de José Ignacio Zoido ha culpat dels atemptats el Govern de la Generalitat per haver “abandonat” la seguretat: “Els recursos es van posar en un altre lloc, es van prioritzar altres coses i es van dedicar pràcticament tots els recursos a l’independentisme”, ha argumentat. I ha sostingut que això va fer que “es descuidessin funcions fonamentals per a la seguretat dels catalans com evitar un atemptat terrorista”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!