El Congrés es prepara per votar aquest dijous la pròrroga de l'estat d'alarma decretat aquest diumenge pel govern espanyol per fer front a la segona onada del coronavirus, una mesura excepcional que l'Executiu vol prolongar durant sis mesos, fins al maig de 2021.

La decisió sobre la data de la votació l'adoptarà formalment aquest dimarts la Junta de Portaveus de la Cambra, després que el Consell de Ministres aprovi la sol·licitud de pròrroga, segons han informat fonts parlamentàries.

El Congrés no ha de donar el seu vistiplau al decret aprovat diumenge en el Consell de Ministres extraordinari, sinó que, únicament s'ha de pronunciar sobre la seva ampliació més enllà dels 15 dies de vigència inicials.

Per canviar l'ordre del dia del Ple d'aquesta setmana i encaixar la votació de la pròrroga es requereix unanimitat. En el cas que no s'obtingués, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, sempre podria convocar una nova sessió que engegaria just en finalitzar la ja prevista.

Majoria simple

Per poder tirar endavant la pròrroga de sis mesos que ha posat sobre la taula, el Govern només requereix majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra i ja compte amb els suports i abstencions necessaris per aconseguir-ho ja que, de moment només Vox ha avançat obertament el seu vot en contra i, a priori, no s'esperen més vots negatius.

De moment, ja s'han situat en el 'sí' el PNB, Nueva Canarias i els diputats del PDeCAT que, per primera vegada, podrien votar diferent dels seus companys de Junts. Així, als 155 vots que sumen el PSOE i Unidas Podemos s'uniran els sis del PNB, els quatre del PDeCAT i el de Pedro Quevedo, de Nueva Canarias, un total de 166 vots.

Tant des del PNB com des del PDeCAT s'apunta que caldria buscar alguna fórmula perquè el govern espanyol reti comptes al Congrés durant aquells sis mesos, encara que sense necessitat d'haver d'autoritzar pròrrogues cada 15 dies, com va passar entre març i juny.

Ciutadans no ha donat encara un 'sí' definitiu, però ha mostrat la seva disposició a donar suport al govern espanyol, com ha vingut fent sempre des de l'esclat de la pandèmia. La seva líder, Inés Arrimadas, considera "excessiva" una pròrroga de sis mesos i vol negociar una rebaixa. El partit taronja ja va aconseguir que l'última pròrroga del primer estat d'alarma anés de 15 dies i no d'un mes.