Almenys set congressistes dels Estats Units van rebre pressions de les autoritats espanyoles perquè donessin suport a un pla per eliminar la sobirania única del Regne Unit sobre Gibraltar.
Així ho revela avui el diari britànic The Telegraph, que assegura que les pressions van recaure sobre membres actuals i antics de la Cambra de Representants i van tenir l'origen a l’ambaixada espanyola de Washington DC. El mateix diari assegura que els funcionaris espanyols van mantenir actituds "bel·ligerants", "contundents" i "agressives" per mirar de convèncer els congressistes perquè donessin suport a un pla impulsat per l’ambaixador espanyol pocs mesos després de la votació del Brexit, a fi d'aconseguir que la sobirania de Gibraltar fos compartida entre el Regne Unit i Espanya.
Pla impulsat per Morenés?
Tot i que The Telegraph no esmenta qui era el titular de l’ambaixada en el moment de les pressions, cal recordar que el referèndum del Brexit va ser el juny del 2016, quan l’ambaixador era el diplomàtic Ramón Gil-Casares, el qual va ser substituït el març del 2017 per l’exministre de Defensa en els governs de Rajoy Pedro Morenés, qui va mantenir el lloc fins al setembre del 2018, quan va ser substituït per un altre diplomàtic, Santiago Cabanas.
No es descarta, per tant, que fos Morenés, més polític que diplomàtic, qui impulsés un pla que pretenia atorgar als residents de Gibraltar la ciutadania espanyola al costat de la britànica i alhora que Madrid tingués la mateixa igualtat en la política exterior, defensa i immigració del territori que Londres. A més, desapareixeria la frontera entre Espanya i Gibraltar.
Pressions als congressistes
Segons el mitjà esmentat, set congressistes van rebre trucades i cartes signades per l’ambaixador en què se’ls sol·licitaven reunions sota l’argument que el Regne Unit no podia mantenir la sobirania única sobre Gibraltar, malgrat que ho especifica el tractat d’Utrecht del 1713.
De fet, Espanya no ha aturat mai el seu irredemptisme sobre aquest territori, malgrat que els ciutadans de Gibraltar han rebutjat aclaparadorament en referèndum la possibilitat de compartir la sobirania amb Espanya.