L'estratègia d'internacionalització del procés del president, Carles Puigdemont, aconseguirà obrir aquest cap de setmana una nova esquerda en el contundent setge de la diplomàcia espanyola. Una delegació de la Cambra de Representants nord-americana, amb el republicà Dana Rohrabacher, president del subcomitè d'afers europeus, i el demòcrata Brian Higgins, viatjaran diumenge a Barcelona i abordaran el procés amb els màxims responsables del Govern, segons ha pogut saber El Nacional.
Rohrabacher és un dels congressistes amb què es va reunir Puigdemont dimecres de la setmana passada a Washington. De fet, aquest viatge de la delegació dels EUA va ser un dels temes que van abordar en la conversa que van mantenir. Després d'aquella reunió, als passadissos de la Cambra de Representants nord-americana, Puigdemont ja va deixar entreveure que a banda d’aquella cita hi ha hauria “més coses”. No va concretar a què es referia però va subratllar que, més enllà de les pressions diplomàtiques de l’Estat espanyol, els congressistes decidirien lliurement el que havien de fer.
La previsió és que els congressistes es reuneixin aquest mateix diumenge amb Puigdemont al palau de la Generalitat i, posteriorment, participin en un sopar a la Casa dels Canonges amb el president, el vicepresident, Oriol Junqueras, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, i la consellera de Presidència, Neus Munté.
La delegació nord-americana que té previst ser tres dies a Barcelona, ha mostrat també l'interès a reunir-se amb l'alcaldessa, Ada Colau, i amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, però també amb interlocutors de perfil més econòmics i social de Catalunya.
Rohrabacher, proper a Trump
Rohrabacher, com a responsable del subcomitè d'afers europeus, ha participat en diferents reunions amb representants del Govern per abordar el procés català. Va ser aquest congressista el que el setembre del 2015 va defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya després d’una reunió amb l’aleshores secretari d’Exteriors Roger Albinyana. “No veig cap motiu pel qual s’hagi de negar al poble de Catalunya el dret a decidir si vol ser part d’Espanya”, va assegurar. Aquella reunió i les posteriors declaracions van provocar una trucada de l’ambaixada espanyola, segons van explicar fonts properes al congressista.
Pocs dies després d’aquella trobada del 2015 es va produir la reunió entre el rei Felip VI i el president Barack Obama en què el mandatari nord-americà va assegurar que Estats Units volia una “Espanya forta i unificada”. Des d'aleshores, tot i que també el conseller Romeva va mantenir l'any passat una reunió amb membres del subcomitè nord-americà, no es van tornar a produir noves declaracions de congressistes. Fins dijous de la passada setmana, quan es va pronunciar un congressista de Florida, Carlos Curbelo, després de reunir-se amb Puigdemont. Curbelo va defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya i va emplaçar a buscar el diàleg per superar el debat entre Catalunya i Espanya.
Rohrabacher compta amb una dilatada experiència en política exterior al Congrés i és conegut per la seva defensa dels vincles amb la Rúsia de Putin. El seu nom va aparèixer el passat mes de desembre a les travesses com a possible secretari d’Estat del gabinet de Donald Trump. Mostra de la proximitat a Trump és la llarga reunió que va mantenir aquest dimarts amb el president a la Casa Blanca, que ha provocat tota mena d'especulacions.
Higgins, procés irlandès
Pel que fa Higgins, és congressista per l'Estat de Nova York des de l'any 2005. És el segon membre de rang més alt de la comissió anomenada de Ways and Means, la que està considera com una de les més importants del Congrés, i és el membre de rang més alt del subcomitè d'Antiterrorisme i Intel·ligència del Comitè de Seguretat Nacional.
Higgins va assumir un paper actiu durant el procés de pau a Irlanda i l'any 2006 va formar part d'una de les delegacios de congressistes que es va desplaçar a Irlanda del Nord.
Visita d'una delegació britànica
La visita dels dos congressistes es produirà la mateixa setmana que ha viatjat a Barcelona el diputat escocès de l’SNP George Kerevan per preparar una visita de diputats del Parlament britànic a Catalunya, després que a Westminster s'ha creat un grup de discussió sobre el procés català.