Marc Sanjaume, president del consell acadèmic per l'acord de claredat, ha assegurat que aquest òrgan no està condicionat pel rebuig del Parlament de Catalunya a aquest projecte. "Sabem que el president lidera un govern en minoria, però continua sent president i ha decidit que, en aquests moments, és important fer l'informe", ha exposat en una entrevista a Catalunya Ràdio. El consell té previst enllestir un informe sobre les cinc preguntes plantejades pel president Pere Aragonès al juny, quan està prevista la reunió de partits per abordar l'acord de claredat amb el document dels experts sobre la taula.
Preguntat sobre la polèmica que ha generat la participació de la politòloga Astrid Barrio, Sanjaume ha respost: "D'ençà que em va dir de coordinar la proposta va ser un pilar que fos divers i si hi ha crítiques perquè és massa plural, millor".
Sanjaume ha explicat que no volen fer un informe estrictament jurídic, però també ha afirmat que "seria poc realista" no tenir en compte la doctrina del Tribunal Constitucional. Segons ha dit, les respostes a les preguntes plantejades "no seran tancades" i es proposaran diferents possibilitats "des del rigor acadèmic". El president del consell creu que el "més complicat" serà trobar les "regles de joc" que puguin ser acceptades per totes les parts i alhora donar la "màxima legitimitat a totes les aspiracions".
Advertències des del Quebec
Experts i polítics del Quebec adverteixen al Govern que l'acord de claredat comporta "riscos", i recomanen "prudència" a Aragonès, segons informa l'ACN. A més, el diputat independentista Jöel Arseneau (Partit Québécois) anima l'Executiu a "entendre's" amb La Moncloa, i a buscar suports perquè l'Estat accepti un referèndum. A més, apunta que paral·lelament els sobiranistes hauran de buscar suports a escala internacional per exercir una "certa pressió democràtica" sobre el govern espanyol, per tal que accepti un referèndum a Catalunya.
Altres experts són més optimistes. Alain G. Gagnon també és professor de la Universitat del Quebec a Montreal, especialitzat en projectes de federalisme i plurinacionalisme. Defensa que l'acord de claredat que impulsa Aragonès "almenys seria un punt de partida per exercir l'autodeterminació". Tanmateix, Gagnon avança la resposta de l'Estat espanyol: "Dirà que no ha de donar cap opció als catalans perquè puguin exercir l'autodeterminació, encara que sigui la via més modesta". Per això, subratlla que l'acord de claredat "comporta alguns riscos", perquè indica que "la sobirania no és plenament compartida".